Stamrecht niet meer gekort op IOAW

De in een stamrecht omgezette 'Gouden handdruk' wordt nadat de WW-uitkering is omgezet in een IOAW niet langer meer gekort op dieuitkering. Wanneer hij nu toch al gekort wordt kan herziening gevraagdworden.

Er is altijd veel onduidelijkheid geweest over het wel of niet korten van de stamrecht-uitkeringen op de IOAW. Deze bijzondere bijstandsuitkering voor oudere en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werklozen wordt door de gemeenten uitgevoerd. Omdat gemeenten de wet verschillend uitleggen ontstond rechtsongelijkheid. Zo kon in de ene gemeente de lijfrente-uitkering (het stamrecht) die van de 'Gouden handdruk' gekocht is wel gekort worden en bij de ander juist niet. Deze ongelijkheid werd duidelijk naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale raad van Beroep in 2005.

De staatssecretaris van Sociale Zaken, Aboutaleb heeft nu besloten dat de uitkeringen van een stamrecht niet gekort mogen worden op de IOAW-uitkering. Wordt de lijfrente-uitkering al gekort dan kunt u herziening aanvragen van de uitkering vanaf 1 april 2005, maar dat moet wel voor 1 april 2009 gebeuren.

24 december 2007

Reactie toevoegen

2 Comments

Door folkert (niet gecontroleerd) op wo, 25-9-2019 - 15:50

gouden handdruk geld opgenomen , direct de ioaw uitkering stopgezet door de gemeente midden drenthe .

Door Hans Kolmschate (niet gecontroleerd) op do, 28-3-2019 - 13:34

Is dit ook geregeld voor een IOW-uitkering?