Test: de beste koekenpan

Getty Images

In een koekenpan met een anti-aanbakllaag kun je snel en gemakkelijk een eitje bakken. Minpuntje is dat er vaak het milieuonvriendelijk PFAS in is verwerkt. Wie op zoek is naar de beste anti-aanbakpan zonder PFAS komt uit bij...

...GreenChef Diamond en WMF Durado.

Dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. De GreenChef Diamond (€25) en de WMF Durado (€56) hebben met een 7,7 allebei het hoogste eindoordeel in de test. Op de diverse testonderdelen verschillen ze sterk. Bij beide pannen is de kwaliteit van de anti-aanbaklaag in een nieuwe pan uitstekend. De WMF krijgt, met nog enkele andere pannen zelfs het testoordeel 10, GreenChef een 9.

Na een geforceerde slijtage is dat anders. De WMF krijgt dan een onvoldoende, testoordeel 4,3, terwijl de GreenChef een van de slechts drie pannen is die wel een voldoende scoort. Bij de slijtagetest zijn een flink aantal metalen moeren een half uur door de pan heen en weer geschoven. Daarna is gekeken of gebakken eitje nog fatsoenlijk uit de pan komt. Overigens is de krasbestendigheid van de WMF-pan beter dan die van de GreenChef.

Groot verschil is er ook bij de vervorming van de panbodem. De GreenChef presteert hier zeer slecht en krijgt van de testers een 1. Wie deze koekenpan gebruikt moet hem heel geleidelijk laten opwarmen en afkoelen om vervorming te voorkomen. De WMF daarentegen presteert op dit punt uitstekend en krijgt het testoordeel 10.

PFAS
Er zijn verschillende soorten anti-aanbaklagen. Pannen zonder PFAS zijn keramisch, met merknamen als CeraDur, Ceraforce, Ceratec, Thermolon en Ilag. Anti-aanbakpannen met aanduidingen als PTFE, Teflon, Greblon of een combinatie met Titanium bevatten PFAS. Als er alleen 'anti-aanbaklaag' staat, is de kans groot dat er PTFE (Teflon) in zit. PFAS is een verzamelnaam voor ruim 6000 chemische onafbreekbare water- en vuilwerende stoffen. Via de lucht en het grond- en oppervlaktewater krijgen mens en dier PFAS binnen.
 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond