Toch korten op pensioenen

Twee van de veertien pensioenfondsen die eerder dit jaar de bel aangebonden kregen van De Nederlandse Bank gaan waarschijnlijk toch korten op de pensioenen. Zeker is het nog niet, maar wel waarschijnlijk.

Het blijven voor de gepensioneerden van de veertien probleempensioenfondsen spannende tijden. Gelukkig meldde het grootste fonds van de veertien, pensioenfonds PME, dat zij niet gaan korten. Maar de notarissen en de gepensioneerden bij havensleepbedrijf Smit moeten vrezen voor korten. Gisteren maakten zowel de Stichting Notarieel Pensioenfonds als het pensioenfonds van havensleepbedrijf Smit bekend dat er waarschijnlijk gekort gaat worden op de pensioenen.

Of en hoeveel er gekort wordt bij de notarissen blijft nog onbekend. Het fonds wil eerst de aangesloten gepensioneerden zelf informeren. Dat er gekort wordt lijkt vrijwel zeker, de dekkingsgraad van het fonds was eind juli 2010 slechts 91,3 procent. Het fonds had eind december 2008 slechts een dekkingsgraad van 86,5 procent.

Het havensleepbedrijf Smit gaat waarschijnlijk ook korten op de pensioenen en wel met een duizelingwekkende 13 procent. Iemand die 500 euro pensioen ontvangt krijgt dan 65 euro bruto per maand minder pensioen. Een aantal gepensioneerden overweegt een rechtszaak tegen Boskalis, de huidige eigenaar van Smit. Ze hopen hiermee Boskalis te dwingen tot bijstorten in de kas van het pensioenfonds.