Valys niet goed, geld terug!?

Wanneer in de toekomst het vervoer van gehandicapten en ouderen door Valys slecht is of niet voldoende op tijd, kunnen gebruikers wellicht hun geld terug krijgen. Voor zo'n voorstel is staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wel te porren.

Valys is bedoeld voor mensen die over een lange afstand gene gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Voor een klein bedrag kan een maximaal aantal kilometers per jaar gereisd worden. Maar dan moet het vervoer wel op tijd aankomen. En geschikt zijn, dus geen taxi wanneer een rolstoelbus noodzakelijk is. Het aantal klachten dat gebruikers hadden over de uitvoerder van Valys, Connexxion is vanaf de overname van het contract in april dit jaar enorm toegenomen. Van de maandelijkse 67.000 ritten kwamen er 1300 tot 1800 klachten. Niet alle klachten bleken gegrond, maar zeker een procent van het totaal aantal ritten wel.
Connexxion heeft al beterschap beloofd, vooral voor die ritten waarbij de aankomsttijd van belang is, zoals bruiloften, begrafenissen en op tijd vertrekkende reizen.

Voor de SP was dit niet voldoende en zij vroeg een spoeddebat aan. Tijdens dit debat gaf Bussemaker aan welwillend te staan ten opzichte van een niet goed geld terug garantie. Echter dit staat niet in het huidige contract dus de regeling zal moeten wachten tot een nieuw contract is afgesloten, tijd genoeg dus voor Connexxion om haar leven te beteren.