Verwarming aan deze winter? ‘Liever dikke trui en op tijd naar bed’

De gasprijzen rijzen de pan uit en dus ligt een hoge energierekening op de loer. Drie op de vijf pluslezers zet de verwarming deze winter zo min mogelijk aan om te besparen. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder 6400 lezers.

Naar verwachting kost een dag stoken deze winter meer dan zeven euro. Genoeg reden voor Pluslezer Emma Valk om de verwarming uit te laten. “In de middag en avond trek ik een vest en sokken aan en ik ga op tijd naar bed”, zo reageert ze. 

Net als vroeger

Daar sluit Jan Helbig zich bij aan. “Ik heb maar een wollen vest gekocht. Dan kan de thermostaat toch weer 1 tot 1,5 graad naar beneden. Trouwens best wel weer lekker zo’n wollen vest, net als vroeger.”

Niet onnodig verbruiken

Een kleiner deel van de Pluslezers (39 procent) houdt dit jaar geen extra rekening met de hoge gasprijzen. Zij zetten de verwarming net als altijd aan als het koud wordt. Ine Lit is er daar een van. “Ik let er wel op dat ik niet onnodig verbruik, maar ik ga toch echt niet in de kou zitten. Ik stook niet op plekken in huis waar we niet zijn en zet de thermostaat eerder naar beneden voor we naar bed gaan, want de warmte blijft nog lang in de kamer hangen.”

Janke Carpeij bespaart liever op andere zaken dan op de energierekening. “Ik ben een dochter van een kolenboer, dus ik hou van warmte in ons huis. Liever een stukje vlees minder dan de kachel uit.”

Tegemoetkoming

De overheid heeft inmiddels een tegemoetkoming toegezegd. Het kabinet trekt ruim 3 miljard euro uit om de belasting op elektriciteit te verlagen, met gemiddeld 170 euro. Daarnaast komt er een extra korting op de energiebelasting. Lees hier wat het voor u betekent.