Wast u nog met een washandje?

Vroeger lagen ze in elke linnenkast: washandjes. Maar leg nu je oor te luisteren en wat blijkt: het washandje is niet langer zo alom aanwezig. Steeds meer mensen zepen zich met de hand in – maar hoe hygiënisch is dat eigenlijk?

Wassen met een washandje en een echt stuk zeep – menig vijftigplusser zal het zich nog herinneren. Met de intrede van de douchegel – kent u ‘m nog: ‘Zo in m’n sas met Badedas’? – werd douchen opeens een stuk luxer. En vandaag de dag is douchen zelfs een heus verwenmoment. 

Schoon washandje
Als het om hygiëne gaat, doet inzepen met het washandje niet onder voor inzepen met de blote hand. Tenminste: zolang je voor elke zeepbeurt een schone washand uit de kast pakt. Gebruik je een washandje meerdere keren, dan doe je het qua hygiëne niet zo goed. Een gebruikt washandje bevat namelijk dode huidcellen en op zo’n plek voelen bacteriën en schimmels zich heel goed thuis. Daar komt nog bij dat een gebruikt washandje niet meteen droog is, wat het voor bacteriën en schimmels natuurlijk nog aantrekkelijker maakt. 

Schone handen
Hoewel je handen bijna nooit helemaal hygiënisch schoon zijn, raak je vuil en bacteriën tijdens het wassen met water en zeep snel kwijt. Wassen met je handen is dan ook altijd schoner dan wassen met een al gebruikt washandje. 

België 
Trouwens, mocht het washandje op een dag helemaal verdwijnen, dan kun je altijd nog naar België – ook daar gebruiken ze namelijk washandjes. In andere landen wassen mensen zich meestal met een spons of een wasdoekje of met de hand. 

Bron(nen):