We leven langer, gezonder

Sinds de jaren vijftig leven we gemiddeld zeven jaar langer waarvan vijf in goede gezondheid. Die winst is gerealiseerd door betere gezondheidsvoorlichting en medische zorg.

Werd in het verleden onze levensduur voornamelijk verlengd door betere hygiëne, de winst van de laatste vijftig jaar lijkt voornamelijk door preventie te komen. Betere voorlichting over een gezonde levensstijl houdt ons bovendien langer gezond. Daarnaast verlengen verbeteringen  in de zorg voor preventieziekten de levensverwachting met 1,4 jaar. Een andere belangrijke factor is de verbeterde zorg voor hart- en vaatziekten, winst: gemiddeld twee jaar langer leven! Een groot deel van de winst is te verklaren uit een lager aantal beroerten.

Het zijn natuurlijk maar gemiddelden, maar even goed prettig om te weten dat al de voorlichting, screening, vaccinaties en verbeterde zorg geleid hebben tot een langer gezond leven. De conclusie van de onderzoekers van het Erasmus MC en RIVM concluderen dan ook dat de 60 miljard euro die we jaarlijks aan onze gezondheidszorg uitgeven wel besteed zijn.

Reactie toevoegen