Wie weet raad: bang dat onze kleinzoon ontspoort

Advies van Plus lezers

Getty Images

Wij zijn bang dat onze kleinzoon ontspoort. Wie weet raad? Met onze kleinzoon (19) is geen land meer te bezeilen. Hij blowt, gaat ’s nachts op pad met verkeerde vrienden, gaat niet naar school en werkt niet. Hij woont nog wel thuis, maar zijn ouders zitten met hun handen in het haar. Wij voelen ons machteloos. We waren altijd gek op hem en hij op ons. Wat kunnen wij (75+) doen om te helpen?

Eigen boontjes doppen

Ik kan uiteraard niet in de portemonnee van de ouders kijken, maar wellicht is het een idee om een jaar lang een kamer voor hem te huren zodat hij de kans krijgt zijn leven op orde te brengen. Laat hem zijn eigen boontjes maar eens doppen. Ik zou daarbij zeker geen maandelijkse bijdrage leveren. Laat hem volledig met rust. Na dat jaar kunt u altijd nog bezien wat verder te doen.

Agnes Riel (62), Den Haag

Help hem een doel te vinden

Mijn eigen kleinzoon heeft ook zo’n periode gehad waarin hij compleet stuurloos was. Gelukkig was hij niet aan de drugs, maar hij ­lummelde maar wat rond en op school gooide hij er met de pet naar. Pas toen hij ontdekte wat hij later wilde worden, bloeide hij op. Probeer er samen met uw kleinzoon (en zijn ouders) achter te komen hoe hij zijn ideale toekomst voor zich ziet. Bied uw hulp aan bij het zetten van de juiste stappen. Mocht hij hier toch niet voor openstaan, aarzel dan niet langer en roep professionele hulp in.

Ans Rijkaart (71), Kortenhoef

Trek uw handen van hem af

Ik heb hetzelfde meegemaakt met mijn zoon. Samen met de rest van de familie hebben we er alles aan gedaan om hem weer op het rechte pad te krijgen. We hebben op hem ingepraat, zijn schulden afbetaald en alle mogelijke vormen van opvang geboden. Steeds ging het weer een tijdje goed en steeds kwam er weer een terugval. Hij is niet te helpen. Tenminste, niet door ons. Maar van hulpverlening wil hij ook niets weten. Ik heb nu mijn handen van hem afgetrokken. Het is hard, maar het is zijn leven. Als hij het per se wil vergooien, moet hij het zelf maar weten.

Ed van Aalst (52), Ommeren

Heb wat meer vertrouwen

Ouders en grootouders maken zich vaak te veel zorgen. Ga eens goed met die jongen praten, dan zult u zien dat die verkeerde vrienden misschien minder erg zijn dan u denkt.

Ik rookte op die leeftijd hasj en mijn vrienden waren volgens mijn brave ouders allemaal tuig van de richel. Achteraf snap ik wel dat ze zich zorgen hebben gemaakt, maar ze hadden ook kunnen begrijpen dat het bij de fase van mijn leven hoorde. Met mij is alles goed gekomen. Heb wat meer vertrouwen in uw kleinzoon en concentreer u op andere zaken. Hij komt vast wel goed terecht.

Marinus Buis (67), Amsterdam

Wat vindt u? Mijn dochter is onmogelijk

'De verhouding met mijn dochter is al jarenlang stroef en gisteren is dat op ruzie uitgelopen. Om niets: over wie er koffie moest zetten. Ze werkt hard, ik pas veel op haar 8-jarige dochter. Mijn dochter gebruikt antidepressiva, kookt nooit, had vorig jaar een burn-out en is net gescheiden. Door haar vader (die is overleden) is ze altijd erg verwend. Hoe kan ik het best met haar omgaan? Niets eisen? Haar zelf voor koffie en eten laten zorgen terwijl ze zo hard werkt?'

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 15 februari naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Dochter is onmogelijk’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine