Wie weet raad: onze kinderen hebben ruzie

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers

Wat als uw kinderen ruzie met elkaar krijgen en elkaar niet meer willen zien? Wat doet u dan? De pluslezers van deze maand zitten met zo'n dilemma. Wat moeten ze doen? Kortom: wie weet raad?

Onze kinderen hebben ruzie

Wij hebben twee dochters en een zoon. Dertigers. Onze dochters waren altijd heel close, Tim viel er een beetje buiten. De laatste maanden is dat verergerd. Tim heeft iets onaardigs gezegd, de zussen hebben nog onaardiger dingen terug geroepen en nu... totaal geen contact meer. Als de een komt, wil de ander er niet zijn, enzovoorts enzovoorts. Wat moeten we doen? Bemiddelen? Een standpunt innemen? Ons er niets van aantrekken?

Naam en adres bekend bij redactie

advies

De adviezen

Verzoenende rol spelen

Niets doen lijkt me geen optie. Als ik u was, zou ik een verzoenende rol proberen te spelen. Probeer met ieder afzonderlijk te praten. Zo komt u te weten wat de werkelijke oorzaak van hun ruzie is. Daarna kunt u hun laten zien dat er meerdere kanten aan de zaak zitten. Waar er drie kijven, hebben er ook drie schuld. Wind er geen doekjes om dat de kwestie u en uw man veel pijn doet. Meer kunt u voorlopig niet doen, maar u moet het wél doen. Ik wens u veel sterkte!

Maureen Melchers (62),
Den Haag

Zelf niet de dupe worden

Ik zou uw drietal duidelijk maken dat u niet de dupe van hun onderlinge gekijf wenst te worden. U staat er immers buiten! Wat doen zij als er met u of uw man onverhoopt iets gebeurt? Blijven ze dan weg omdat ze elkaars gezelschap niet verdragen? Zolang u zelf geen ruzie met uw kinderen hebt, is het niet meer dan normaal dat zij u op verjaardagen en feestdagen bezoeken. Desnoods komt de een wat eerder dan de ander; zo moeilijk kan dat toch niet zijn? 

Annelies Bartstra (64), Bleiswijk

Het spelletje niet meespelen

Ik zou hen geen van drieën uitnodigen op speciale dagen zoals verjaardagen, Pasen of Moederdag. Deze dagen zijn voor allemaal of voor geen van allen. Wel zou ik naar hun verjaardagen gaan. Ook zou ik niet ingaan op hun vraag of hun broer of zus aanwezig is, als zij van plan zijn te komen op een bepaalde dag. Ik zou het spelletje niet meespelen.

Liesbeth Putto (73), Den Haag

Bespreekbaar maken

Ik zou het bespreekbaar maken, zodat het niet gaat rotten. Wat ik in ieder geval nooit zou doen is: ze bij wijze van verrassing met elkaar confronteren. Mijn advies: nodig ieder apart uit om er met u over te praten en probeer bij ieder van hen meer begrip voor het standpunt van de ander te kweken.

Ingeborg Klaassen (63), Groningen

Andere problemen

Wat vindt u?      Zakelijk en privé scheiden

Ik doe als zzp’er de financiële administratie van een aantal bedrijven. Nu wil mijn schoonzoon de administratie van zijn bedrijf bij mij onderbrengen. Ik aarzel. Is het verstandig om zakelijk en privé te vermengen? Is het niet veel beter om afstand te houden in geldzaken? En wat als we zakelijk een conflict krijgen? Zijn er lezers met ervaringen op dit vlak die mij kunnen helpen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 20 april naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Zakelijk & privé’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

rekeningen
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Marion (niet gecontroleerd) op za, 16-11-2019 - 22:25

Mijn dochters hebben ruzie om den pomp die mijn schoon zoon niet klaar had gezet , oudste had boze app gestuurd naar jongste , die is boos en haar vriend ook , ze moesten sorry zeggen en zijn daar op bezoek geweest , ze moesten sorry zeggen van hun , oudste dochter met vriend gegaan maar , wilden uitpraten begin deden meisjes gewoon met elkaar koffie drinken praten , toen begon dochter erover tegen vriend jongste hoe en wat over die pomp , maar zoals ik begreep negeerde vriendt t gaf geen antwoord keek niet op , toen zijn ze maar op gestaan , en hoe ik oudste kan , riep ze nog boos tegen vriend jongste nu kun je wel op eens praten , toen hij op vloog om deur te openen en wat zei. Nu is t niet goed gekomen t is nog erger geworden. Ik als moeder sta er tussen wat kan ik doen

Door Acd (niet gecontroleerd) op za, 12-1-2019 - 22:01

Ik heb ook ruzie met mijn zus en ik vind het heel erg voor mijn ouders, maar zij hebben er ook een rol in gespeeld. Ik ben als sinds mn jonge tienerjaren uiterst zelfstandig. Mijn zus is nu 30 en alles wordt nog steeds voor haar geregeld en gedaan. Bovendien woon ik vlak bij haar, waardoor we elke dag het deksel op onze neus krijgen. Weer eens werkloos, weer eens in ziekteverlof. Tuin en kluswerken worden allemaal voor haar gedaan. Zelfs een afspraak bij de tandarts regelt ze niet zelf. Ik heb het al moeilijk hiermee, en mn vrouw word er helemaal ziek en depressief van. Weet dat wij met twee kinderen hebben, waarvan 1 met psychische problemen. Buiten oppas en een financieel ruggesteuntje, krijgen en vragen wij zelden of nooit hulp. Jarenlange opgekropte frustraties hebben tot deze situatie geleid. Elk signaal dat ik in het verleden gaf over deze situatie werd aanzien als een aanval en jaloesie. Soms hebben ouders er dus ook hun rol in, en moeten dus wat nadenken dat hun kinderen niet een compleet tegengesteld leven gaan leiden.

Door Michel (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 23:10

Geen commentaar maar een vraag.
Hoe was de situatie bij u in de familie toen de kinderen klein waren.
Ik had namelijk een tante en een oom die hadden vaak ruzie met hun broer en zussen. Regelmatig werd er niet meer met de betreffende familie gesproken maar het kwam ook wel weer goed.
Nu hebben hun kinderen, mijn neef en nicht, onderling ook weer zo'n ruzie dat zij elkaar weer niet willen zien, maar dat komt echt niet meer goed.

Door W.R Smit (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 22:42

Niet mee bemoeien, is mijn advies.
Volwassen kinderen, hebben hun eigen verantwoordelijkheden.
Laat je als ouder niet als buffer gebruiken.
Sukses

Door magda (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 18:56

Heel vaak ontstaat een familieruzie door jaloezie!!!!!!!!

Door ??? (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 13:20

En als de kinderen ruzie hebben.
Hoe reageren ouders dan. Wij ondervinden dat de ouders van ruzie hebbende kinderen zelf ook wel eens het probleem kunnen zijn. Ze praten nooit over de andere ruziënde helft.
Zelfs niet positief

Door Henny (niet gecontroleerd) op do, 10-4-2014 - 13:15

Ik zou me er niet mee bemoeien en het ze zelf uit laten zoeken want straks ben jij de gebeten hond .
Wel zou ik duidelijk maken dat verjaardagen enz. iedereen welkom was en ik van hen allemaal respect voor elkaar verwachtte .
Niet reageren op de vraag wanneer iedereen kwam en ook mijn menig niet geven over wie er wel of geen gelijk had gewoon onpartijdig blijven .