Wie weet raad: onze kinderen hebben ruzie

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers

ruzie
Getty Images

Wat als uw kinderen ruzie met elkaar krijgen en elkaar niet meer willen zien? Wat doet u dan? De pluslezers van deze maand zitten met zo'n dilemma. Wat moeten ze doen? Kortom: wie weet raad?

Onze kinderen hebben ruzie

Wij hebben twee dochters en een zoon. Dertigers. Onze dochters waren altijd heel close, Tim viel er een beetje buiten. De laatste maanden is dat verergerd. Tim heeft iets onaardigs gezegd, de zussen hebben nog onaardiger dingen terug geroepen en nu... totaal geen contact meer. Als de een komt, wil de ander er niet zijn, enzovoorts enzovoorts. Wat moeten we doen? Bemiddelen? Een standpunt innemen? Ons er niets van aantrekken?

Naam en adres bekend bij redactie

advies
Getty Images

De adviezenVerzoenende rol spelen

Niets doen lijkt me geen optie. Als ik u was, zou ik een verzoenende rol proberen te spelen. Probeer met ieder afzonderlijk te praten. Zo komt u te weten wat de werkelijke oorzaak van hun ruzie is. Daarna kunt u hun laten zien dat er meerdere kanten aan de zaak zitten. Waar er drie kijven, hebben er ook drie schuld. Wind er geen doekjes om dat de kwestie u en uw man veel pijn doet. Meer kunt u voorlopig niet doen, maar u moet het wél doen. Ik wens u veel sterkte!

Maureen Melchers (62),
Den Haag

Zelf niet de dupe worden

Ik zou uw drietal duidelijk maken dat u niet de dupe van hun onderlinge gekijf wenst te worden. U staat er immers buiten! Wat doen zij als er met u of uw man onverhoopt iets gebeurt? Blijven ze dan weg omdat ze elkaars gezelschap niet verdragen? Zolang u zelf geen ruzie met uw kinderen hebt, is het niet meer dan normaal dat zij u op verjaardagen en feestdagen bezoeken. Desnoods komt de een wat eerder dan de ander; zo moeilijk kan dat toch niet zijn? 

Annelies Bartstra (64), Bleiswijk

Het spelletje niet meespelen

Ik zou hen geen van drieën uitnodigen op speciale dagen zoals verjaardagen, Pasen of Moederdag. Deze dagen zijn voor allemaal of voor geen van allen. Wel zou ik naar hun verjaardagen gaan. Ook zou ik niet ingaan op hun vraag of hun broer of zus aanwezig is, als zij van plan zijn te komen op een bepaalde dag. Ik zou het spelletje niet meespelen.

Liesbeth Putto (73), Den Haag

Bespreekbaar maken

Ik zou het bespreekbaar maken, zodat het niet gaat rotten. Wat ik in ieder geval nooit zou doen is: ze bij wijze van verrassing met elkaar confronteren. Mijn advies: nodig ieder apart uit om er met u over te praten en probeer bij ieder van hen meer begrip voor het standpunt van de ander te kweken.

Ingeborg Klaassen (63), Groningen

Andere problemen

Wat vindt u?      Zakelijk en privé scheiden

Ik doe als zzp’er de financiële administratie van een aantal bedrijven. Nu wil mijn schoonzoon de administratie van zijn bedrijf bij mij onderbrengen. Ik aarzel. Is het verstandig om zakelijk en privé te vermengen? Is het niet veel beter om afstand te houden in geldzaken? En wat als we zakelijk een conflict krijgen? Zijn er lezers met ervaringen op dit vlak die mij kunnen helpen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 20 april naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Zakelijk & privé’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

rekeningen
Getty Images

 
Auteur 
  • Lenny Langerveld
Bron 
  • Plus Magazine