Onmisbare tips voor eerlijke ruzie

Werk samen als partners

Getty Images

Ruzie: het komt in de beste relaties voor. En het kan nog nuttig zijn ook; u leert over uzelf en uw partner en als het goed is komt u er samen sterker uit. Mits u zich aan een paar gulden regels houdt.

Voor u zich in een woordengevecht stort, is het belangrijk te bedenken wat u nou eigenlijk wilt bereiken. Wilt u gelijk krijgen? Met zo'n insteek is er dus altijd een winnaar en een verliezer in het gevecht. En u wilt winnen, dus uw partner zal moeten afdruipen.

Géén wedstrijd

Als u het zo aan wilt pakken; prima. Maar uw relatie is geen wedstrijd, maar een samenwerking. Wilt u problemen uit de weg helpen en als partners zaken oplossen en uw relatie verbeteren, houd u dan aan deze richtlijnen.

Hou het privé

In de supermarkt of bij een etentje bij vrienden kunt u uw spervuur beter even voor u houden. Spreek af wanneer en waar u het over een heikel punt gaat hebben. Zo voorkomt u dat andere mensen, zoals uw (klein)kinderen, moeten meegenieten.

Eindig op tijd

Een ruzie kan niet blijven duren. Als er geen tijd meer is, maak dan afspraken of vergeef elkaar. Als u nog niet zo ver bent, kunt u afspreken om het er op een ander moment weer over te hebben.

Heb respect voor elkaar

Het is niet de bedoeling dat u elkaar te lijf gaat of (gericht!) met servies gaat gooien. Ook uitschelden is een vorm van mishandeling, dus hou die gemene namen maar voor u.

Overdrijf niet

Zeg niet: "Jij doet altijd..." of "Jij zult nooit eens..." Meestal is dit een schaamteloze leugen of verdraaiing van de feiten en het helpt helemaal niet het probleem op te lossen.

Ik, niet jij

Praat vanuit uzelf en niet voor de ander. Zeg niet: "Je neemt me (nooit) serieus", maar zeg: "Ik voel me niet serieus genomen door je."

Leef u in

Probeer het standpunt van de ander oprecht te snappen. Meestal bent u zo druk met boos worden, dat u vergeet te luisteren naar de ander. Probeer te begrijpen waar de schoen wringt.

Reageer niet altijd

Dat de ander boos wordt, wil niet zeggen dat u meteen in de verdediging moet. Laat dus ook niet alles ontaarden in een ruzie, maar leg sommige dingen gewoon naast u neer. Niet alles is de moeite waard om uit te vechten.

Kies een doel

Bepaal wat u nou eigenlijk wilt uitpraten en wat u wilt bereiken met het gesprek. Zorg dat u bij dat onderwerp blijft en haal geen oude koeien uit de sloot.

Bekijk de oplossingen

Wanneer u weet wat het probleem is, kunt u oplossingen gaan verzinnen. Soms zult u een oplossing vinden waar allebei de partijen profijt bij hebben, maar soms zult u er allebei op achteruit gaan. Kom samen tot een besluit.

Verander de ander niet

U kunt nog zo hard proberen om iemand te veranderen, maar dat zal hij of zij toch zelf moeten doen. Laat de ander merken dat u hem accepteert en begrijpt, dan zal de ander ook geneigd zijn om zijn best voor u te doen.

Neem een time-out

Soms lopen de emoties zo hoog op, dat het moeilijk is om redelijk te blijven. Spreek dan af wanneer u het gesprek afmaakt en ren niet zomaar weg.