PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Witlof, groente voor ouderen

Jongeren blieven witlof niet, tot verdriet van de telers die hun afzetmarkt zien slinken. Niet-kopers vinden witlof al snel bitter, terwijl er goede manieren zijn om witlof smakelijk (niet bitter) te bereiden.

Jenny Arian heeft een liedje waarin ze gruwt van witlof: die grijze klieder die zondagavond op vele tafels wordt geserveerd. Diezelfde gruw hebben veel jongeren als het om witlof gaat.

Uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat negen op de tien 65-plussers witlof kopen en slechts vier op de tien jonge alleenstaanden. Ouderen weten witlof vooral te waarderen als ovengroente, maar koken het ook en doen witlof in salades. Maar dat je witlof ook kunt wokken is nog niet erg bekend, wokken zou bovendien de bittere smaak wegnemen.

Volgens witlofteler Flevolof liggen er kansen voor de telers wanneer er meer varianten worden aangeboden en er meer aandacht is voor alternatieve bereidingswijzen. Volgens Flevolof is witlof al veel minder bitter dan vroeger. Dat komt doordat de teelmethode anders is dan vroeger, niet meer in de volle grond, maar in water.

Voorlopig blijf ik witlof lekker meebakken met de uitgebakken Zeeuwse spek, maar ik ben dan ook geen jongere alleenstaande meer.

Bron(nen):

Reactie toevoegen