Zeven op de tien 50-plussers wil Europees verbod op wegwerpplastic

70 procent van de 50-plussers vind een Europees verbod op wegwerpplastic een goed idee. Dit blijkt uit onze wekelijkse stelling onder 1.600 mensen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans kondigde onlangs aan een verbod te willen op wegwerpplastic. Aanleiding voor dit initiatief is de enorme hoeveelheid plastic die in rivieren en oceanen terechtkomt. Ruim 70 procent hiervan bestaat uit wegwerpplastic voor eenmalig gebruik, zoals wattenstaafjes, maaltijdverpakkingen, flessen, bekertjes, wegwerpbestek en -borden en snoepwikkels. Met het initiatief moet de hoeveelheid plastic die in het milieu terechtkomt, gehalveerd worden.

De meningen waren enorm verdeeld. Zeven op de tien 50-plussers vond dat een verbod op wegwerpplastic een goed initiatief is, drie op de tien gaf aan dat het probleem veroorzaakt wordt door mensen die hun afval van zich af gooien.

In de reacties geven veel mensen echter wel aan dat beide juist zijn. Veel voorstanders van een verbod erkennen namelijk dat het probleem ook wel degelijk door mensen zelf veroorzaakt wordt. Tegenstanders van een verbod zijn bijvoorbeeld bang dat dit ten koste gaat van werkgelegenheid in de plasticindustrie. Zij vinden dat milieuvervuilers strenger aangepakt moeten worden.

Supermarkten onderzoeken alternatieven

Supermarkten kijken inmiddels al naar alternatieven voor plastic tasjes. Jumbo doet bijvoorbeeld onderzoek naar alternatieve verpakkingsmaterialen en Albert Heijn wil vanaf de zomer van 2018 een alternatief voor plastic tasjes op de groente- en fruitafdeling. Volgens de supermarktketen worden er jaarlijks ruim 170 miljoen van gebruikt.