Stel, je gaat op vakantie en je wil de caravan even voor je deur parkeren. Hoe lang mag dat? Of stel dat je gaat verbouwen, hoe lang mag de afvalcontainer dan voor je deur staan? We zetten de regels voor deze en andere parkeermogelijkheden op een rijtje.
Camper en caravan
Je mag een camper of caravan maximaal drie dagen voor je deur parkeren. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van een gemeente wordt dit termijn genoemd, maar het kan ook afwijken. Kijk daarom altijd voor de zekerheid even op de website van jouw gemeente of vraag het na. Het kan namelijk zomaar zijn dat het termijn twee dagen is. Bij deze regel gaat het wel om parkeren in de openbare ruimte. Je camper of caravan parkeren op eigen terrein mag wel, zonder beperking of vergunning.
Met de openbare ruimte of openbare weg bedoelen we niet alleen de rijweg, maar ook parkeerplaatsen, pleinen, plantsoenen, open plaatsen en galerijen.
Ook de lengte van de camper telt mee: campers en caravans langer dan 6 meter en breder dan 2.40 meter mogen niet in de bebouwde kom staan. Ook hier kan in de APV-regeling per gemeente verschil in zitten. Wel hebben alle gemeenten speciale parkeerplekken voor deze voertuigen.
Afvalcontainer
Hoe lang een afvalcontainer voor de deur mag blijven staan, heeft te maken met twee factoren: de regels van het containerbedrijf en de regels van de gemeente. Sommige containerbedrijven verhuren containers voor twee maanden, anderen voor twee weken. Daarnaast heeft de gemeente een regelement voor afvalcontainers, aangezien de ruimte voor je deur (en buiten je eigen grond) van de gemeente is.
Staat de container op je eigen grond? Dan hoef je geen vergunningen en/of toestemming van de gemeente te vragen. Op deze website vind je een overzicht van de regels in jouw gemeente.
Meerdere auto’s
Je mag zoveel auto’s in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan. Hetzelfde geldt voor parkeerplekken van anderen (bijvoorbeeld op nummerbord).
Motoren
De algemene regel is dat parkeren op de stoep gedoogd wordt. Iedere gemeente hanteert een eigen beleid en het is verstandig om het beleid van uw gemeente eerst na te lezen. Wat in ieder geval niet mag, is de motor zo parkeren dat de stoep geblokkeerd wordt. Er zijn gemeenten met speciale parkeerplekken voor motoren, maar doorgaans zijn dit er niet veel. De motor parkeren op een (auto)parkeerplek mag, onder dezelfde regels als een auto (ook betaald parkeren).
Scootmobiel
Een scootmobiel mag op de stoep staan, maar wel zonder de doorgang te blokkeren. Een scootmobiel mag ook op een gehandicaptenparkeerplek staan, zonder kaart, omdat het voertuig makkelijk te herkennen is als hulpmiddel. Dit geldt wel alleen voor parkeerplekken die niet op naam (of nummerbord) staan van iemand anders.
Bron: Margriet, Rijksoverheid, afvalcontainers.nl.