20 tips voor uw reis met de camper

Getty Images

Bent u een liefhebber van een rondreis met de camper? Of bent u dit ooit nog eens van plan? Geen wonder. De camper stelt u in staat een groter gebied te verkennen met uw huis comfortabel bij de hand. En met de volgende praktische tips wordt uw campervakantie zeker een succes!

1. Vlucht en eerste overnachting

Vliegt u naar een ander land voor uw camperreis? Neem indien mogelijk een directe vlucht naar de plaats waar u uw camper huurt, plus een overnachting in een airporthotel, om fit en uitgerust in uw camper te stappen. Vaak verplicht de camperverhuurder een overnachting alvorens u de camper kunt ophalen.

2. Kompas

Neem een kompasje mee. Als wegen met een windrichting worden aangeduid, is het wel zo handig als u weet waar het noorden is. Houd er rekening mee dat u soms eerst een eindje in een andere richting moet, om uiteindelijk de goede kant op te kunnen gaan. Een thermometer is ook handig. Er zijn mini-thermometers met zowel Celsius als Fahrenheit en gecombineerd met kompas te koop.

kompas
Getty Images

3. Slaapzak

Neem van huis uw eigen slaapzak en/of katoenen beddengoed mee, of koop het de eerste dag van uw reis, dan weet u waar u in slaapt.

4. Afstand en tijd

Wilt u een flinke afstand afleggen tijdens uw camperreis, vergis u dan niet in de tijd die dit kan gaan kosten. Huur de camper voor ruim voldoende dagen of weken.  Rij niet meer dan gemiddeld 250 km / 150 mijl per dag. Hiermee bent u drie tot vier uur onderweg, en dat is een mooi gemiddelde. Af en toe een lange reisdag is een optie, maar kies dan voor de snelweg en rij niet meer dan 650 km / 400 mijl.

[ITEMADVERTORIAL]

5. Tanken

Tank tijdig, zeker als u naar afgelegen gebieden gaat. Met een tank van 200 liter / 55 gallons (een gallon is 3,79 liter) rij je ruim 800 kilometer (een camper verbruikt ongeveer 1 liter op 4 kilometer).

6. Camperafmetingen

De lengte, hoogte en breedte van een camper wijken nogal af van een standaardauto. De airco op het dak maakt uw camper vaak te hoog voor overkappingen bij tankstations en McDrives. Wees ook alert op uitstekende en overhangende takken, bermafscheidingen en parkeerpaaltjes. Maak een handig waarschuwingsbriefje met de hoogte, breedte en lengte van de camper (ook in inches!), en plak dat op het dashboard.

7. Dagplanning

Las enkele rustdagen in, én dagen waarop u een activiteit plant, zoals een excursie, stadsbezoek of een wandeling.

8. Campings

Zoek bijtijds een camping, liefst bij daglicht, en kijk in een kampeergids of de camping het gehele jaar door open is. Zo ja, dan zijn buiten het hoogseizoen de douches en wc’s soms wel gesloten. Vrij kamperen mag niet overal. Let dus op wat de regels van het land zijn en of het staat aangegeven. Met het oog op uw veiligheid is vrij kamperen te ontraden.

9. Water en elektriciteit

Water tappen en elektriciteit aansluiten kan bijna overal, behalve soms in nationale parken. Dan bent u voor de verwarming of koeling van de camper afhankelijk van de generator (let op: niet elke camper heeft een generator!). Wie veel apparatuur meeneemt zoals camera’s, laptops en telefoons, kan voor problemen komen te staan als er een aantal dagen achtereen geen elektriciteit beschikbaar is. Soms kunt u uw apparatuur opladen in een restaurant, of ook met een generator. Omdat die nogal wat geluid produceert, mag u de generator op veel campings ’s avonds niet gebruiken.

tapwater
Getty Images

10. Afwassen en wassen

Afwassen in het sanitairgebouw is niet in elk land gebruikelijk. Veel Europese campings hebben voorzieningen, Amerikaanse bijvoorbeeld vaak niet. Daarentegen zijn daar de voorzieningen om een wasje te draaien vaak zeer goed.

11. Tanks 

Koop de eerste dag een paar rubberen huishoudhandschoenen om bij het lozen van de vuilwatertanks de handen schoon te houden. Leeg eerst de zwarte tank, en daarna de grijze. Op deze manier spoel je de afvoerslang schoon. Let op dat u bij het vullen van de watertanks de verswaterslang gebruikt. Het water in de tanks van de camper is niet geschikt voor consumptie. Koop daarom de eerste dag in de supermarkt enkele jerrycans met bronwater, voor thee- en koffiewater en voor het bereiden en schoonmaken van voedsel.

12. Afval

Bewaar de plastic tassen of papieren boodschappenzakken van de supermarkt als afvalzakken in uw camper.

13. Ovenschaal

Wie oven en/of magnetron wil gebruiken, heeft een ovenschaal nodig. In de supermarkt zijn aluminium wegwerpschalen te koop voor in de oven (niet in de magnetron). Zo hoeft u de koekenpan niet te demonteren!

14. Tafelkleed

Neem een tafelkleed mee, of koop er een in de supermarkt, voor op de picknicktafel op de camping – die zijn niet altijd even schoon.

15. Glazen

De glazen die bij de inventaris worden geleverd breken makkelijk tijdens het rijden. Wikkel de glazen direct in papier en berg ze veilig weg. Koop wat plastic wegwerpglazen om te gebruiken.

16. Inventarislijst

Bekijk voor uw vertrek de inventarislijst van uw camper (te vinden op de webstite van de verhuurder). Zo kunt u handige spullen zoals een schaar, rasp, opener of afwasborstel meenemen, of op het boodschappenlijstje zetten voor de eerste dag.

17. Oploskoffie

Zakjes Nederlandse oploskoffie meenemen, is voor de koffieliefhebbers altijd een handig idee.

18. Barbecue

Veel campingplaatsen hebben een vuurplek en een barbecue. Kolen koopt u in de supermarkt. Bij benzinestations (goedkoop) en op de campings (duur) zijn zakken brandhout te koop om een lekker kampvuurtje mee te stoken.

vuur
Getty Images

19. Etensresten

Laat in een nationaal park nooit etensresten of afval slingeren buiten de camper. Zo voorkomt u ongewenst bezoek van (wilde) dieren.

20. Laatste overnachting

Zoek de laatste nacht een camping in de buurt van het verhuurstation, zodat u alle tijd heeft om in te pakken en de camper tijdig, schoon en afgetankt in te leveren.

 

Bron 
  • Plus Magazine