Lekker wandelen door Brussel

Brussel: een geweldige stad om al wandelend te ontdekken. U kunt bekende markten bezoeken, door de stad slenteren en mooie achterafstraatjes inlopen. Maar het is ook leuk om een themawandeling te maken.

Van strips tot chocola en van Art Nouveau tot mode, van en over bijna elk thema is er wel een wandeling.

Op stap met een echte Brusselaar

U kunt Brussel ook leren kennen met een Greeter van Visit Brussels. U gaat dan op stap met een inwoner van de stad Brussel, het zijn allemaal vrijwilligers die het leuk vinden om hun stad met u te delen. Een heel persoonlijke rondleiding. Er wordt geen toeristische route gevolgd, u ontdekt juist het favoriete terras, de onbekende wijk en het klassieke centrum met de tips van een echte insider.
http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/content/4741/greeter-nothing-but-a-greeter.do

Levenskunst bij Itinéraires

De sleutelwoorden van ‘Itinéraires’ zijn : creativiteit, interactiviteit, exclusiviteit en persoonlijkheid! Sinds 1986 is de organisatie Itinéraires gespecialiseerd in het cultureel toerisme. De ambitie was vanaf het begin “kunst beleven als een levenskunst”. De gidsen nemen de mensen mee op reis door Brussel om hen een verhaal te vertellen. Het verhaal van een plaats, zijn inwoners, zijn erfgoed en zijn cultuur, en dit in de meest ruime zin. Het team van professionele medewerkers werkt altijd op maat, waarbij het de routes voortdurend aanpast en opnieuw bedenkt.
http://www.itineraires.be/nl/ 

Rondleiding hop-on, hop-off

Ontdek Brussel op een andere manier! Stap in één van de rode open top dubbel dekkers van City Sightseeing Brussels en volg de 2 lijnen. Lijn 1, de blauwe lijn, brengt u naar het Noordelijke deel van Brussel, met de Grote Markt, Manneken-Pis, de designerswijk, het Koninklijk Paleis met de Serres en het Atomium en Mini-Europa. Lijn 2, de rode lijn, gaat langs de Kunstberg, de Zavel met de antiquairs, de chique Louiza wijk, de art nouveau huizen van o.a. Victor Horta, het Jubelpark met grote musea en de Europese Instellingen. Als afsluiting het Park van Brussel en het Koninklijk Paleis. Met het ticket van 24 of 48 uur, kunt u telkens op- en afstappen op beide lijnen om te ontdekken wat Brussel te bieden heeft: historisch, groen, internationaal, art nouveau, designer, shopping, enzovoort. Elke lijn duurt 75 minuten. Geniet van City Sightseeing Brussels...
http://www.citysightseeingbrussel.be/

Met de trein naar Brussels Midi

U stapt op de Thalys en u bent binnen 2 uur op station Brussel Zuid/Midi. Een comfortabel ritje zonder files of parkeerproblemen. Ga bij aankomst echt even een kijkje nemen in het nieuwe Pullman Brussels Midi hotel. Het gebouw zit aan het station vast, je kunt er uitstekend slapen (op de kamer hoor je helemaal niets van het drukke station) maar je kunt er ook gewoon iets drinken of eten in de lounge of in het hippe restaurant. Ook een prettig adresje voordat je weer op de trein terug naar huis stapt.

Groene wandelingen

Brussel is een groenere stad dan u denkt. U ontdekt dit in de 'Groene wandeling', een prachtig wandeltraject van 63 kilometer. U loopt door parken, bossen, vijvers, stukjes platteland, moerassen en beschermde natuurzones. Het wandeltraject krijgt elk jaar wel internationale prijzen en onderscheidingen voor zijn uitzonderlijke karakter en zijn unieke voorzieningen. Geschikt voor elk seizoen. Enkele hoogtepunten: het Jubelpark; het Leopoldpark; het Woluwepark, de groenruimte bij het Paleis van Laken en het Atomium;  de art-decotuinen en het museum Van Buuren.

Stripwandeling

Bekende Belgische stripfiguren komen tot leven op zo'n dertig muren en gevels in Brussel. De stad telt ook maar liefst vier stripmusea. Prima om musea en wandeling te combineren.

Art-Nouveau wandelingen

Op het hoogtepunt van de neoklassieke architectuur brengt Victor Horta gevestigde ideeën aan het wankelen en ontketent hij een explosie van nieuw talent. Hij deelde ruimten anders in, gebruikte alle mogelijke lichtbronnen en kleuren en plooide vormen en materialen met enkele zwierige potloodstreken. Horta is een van de pioniers van de revolutionaire Art- Nouveaustijl.

Modeparcours

De winkels langs de Antoine Dansaertstraat bieden een indrukwekkende modemix voor dames, heren en kinderen. Bijzonder zijn de retrowinkels, met luxe kledingmerken uit de jaren 60 tot 80. Combineer de wandeling met een bezoek aan het Kostuum- en Kantmuseum naast de Grote Markt.

Van de Zavel naar de Marollen (of andersom)

In deze twee zo verschillende wijken kunnen kunstliefhebbers en verzamelaars van antiek en curiosa hun hart ophalen. De antiekwinkels en kunstgalerijen van de Zavel vormen een waar museum op zich. Het Justitiepaleis of ’de grote inktpot’, zoals Victor Hugo het gebouw omschreef, ligt vlakbij. Een opmerkelijke lift voert u in dertig seconden naar het Poelaertplein. Vanaf hier hebt u een panoramisch uitzicht over de stad. In de populaire Hoogstraat en Blaesstraat zijn tal van brocante- en interieurwinkels. Niet te missen: de beroemde vlooienmarkt die elke dag op het Vossenplein gehouden wordt.

Klassieke wandeling

De mooiste monumenten van de stad liggen op wandelafstand van elkaar. Een levendig straatje voert u van de Grote Markt naar de Sint-Hubertusgalerijen met zijn fijne winkels, zoals de beste chocolatiers, maar ook een klassieke handschoenen- en hoedenwinkel. Aan de andere kant van de Grote Markt laat Manneken-Pis zich van zijn beste kant zien. Vervolgens gaat u richting Beurs, om misschien iets te eten of te drinken in Falstaff en Cirio, twee tavernes in belle epoquestijl. Via de Muntschouwburg komt u in de Nieuwstraat, een van de levendigste handelscentra van de stad. Vanaf het Martelaarsplein bereikt u vervolgens de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal.

Jacques Brel en het oude Brussel

U hoort interviews, getuigenissen en liedjes van Jacques Brel en wordt voorgesteld aan de herinneringen van talrijke vrienden van deze Brusselse zanger/componist. Kanttekeningen over Brussel benadrukken de rijkdom van de stad. Voor meer informatie over deze en andere wandelingen klik hier.

Meest bekende markten

  • Grote Zavel: Op zaterdag en zondag wordt er de antiekmarkt gehouden en in de hele buurt zijn enorm veel kleine, gezellige antiekwinkeltjes te vinden.
  • Rommelmarkt: Dagelijks op het Vossenplein.
  • Grote Markt: Bloemen- en plantenmarkt: alle dagen van 8.00 tot 18.00 uur.
  • Kasteleinsplein: Elke woensdag 13:00 tot 19:30. Brusselaars ontmoeten elkaar hier, kopen lekkere producten, maar drinken vooral een glaasje en proeven van slakjes of andere lekkernijen ter plaatse.
  • Zuidstation: Elke zondagochtend. Een stukje buitenland op een uitgestrekte markt vol mediterrane producten. Exotische vakantiesfeer gegarandeerd!

1 Reactie

Door Ton van Seeters (niet gecontroleerd) op di, 20-11-2018 - 18:13

Beste,

De koppelingen werken niet (allemaal)
Groetjes, Ton