Op vakantie na corona: is het slim om al te boeken?

Getty Images

Nu het einde van coronacrisis in zicht is, boekt 60 procent van alle Nederlanders graag weer een zomervakantie in het buitenland. Met de gevaccineerde 50-plussers als koplopers. In deze serie vertelt reisredacteur Thijs Joosten waar je op moet letten. In deze aflevering: je vakantie boeken.

Corona is nog niet uitgebannen. Is het verstandig om nu al te boeken?

Dat hangt ervan af. Wie goed vooraf de voorwaarden van de reisorganisatie checkt, kan met een gerust hart boeken. Bijvoorbeeld als de reisorganisatie gratis annuleren of omboeken tot vlak voor vertrek mogelijk maakt. Of als je pas vlak voor vertrek boekt.

Maar als de reis niet doorgaat vanwege corona, ben ik dan mijn geld kwijt?

Als de reisorganisatie de reis annuleert, krijg je binnen 2 weken je geld terug. Of je krijgt naar eigen keuze een tegoedbon om later te kunnen reizen. Maar als je zelf annuleert, krijg je niets terug. Annuleer dus niet zelf je reis!

Zijn er ook reisbedrijven die me gratis laten annuleren?

Jazeker! Dat is een geweldige mogelijkheid om zonder risico toch die mooie reis te boeken. TUI, de grootste reisorganisatie van ons land, geeft geen geld terug, maar biedt wel de mogelijkheid om de reis tot 7 dagen voor vertrek gratis om te ruilen. Dan kun je later op reis, ook naar een andere bestemming als je dat wil. Bij Corendon kun je tot 6 weken voor vertrek gratis omruilen. En als je 30 euro bijbetaalt, kun je tot 8 dagen voor vertrek omruilen. Bij Sunweb kun je tot 6 weken voor vertrek gratis omboeken. Wie 40 euro bijbetaalt, mag tot 2 weken voor vertrek omruilen. De – veelal wat duurdere – reizen die ANWB aanbiedt, mogen in veel gevallen tot 30 dagen voor vertrek kosteloos worden geannuleerd. Dan krijg je je geld terug.

Gelden die soepele voorwaarden voor elke soort reis?

Nee. Het is verstandig om een pakketreis te boeken. Die bevat minstens 2 onderdelen. Dus bijvoorbeeld de vliegreis en een hotel. Dan ben je beschermd als bijvoorbeeld de reisorganisatie failliet gaat of als de reis wordt geannuleerd. Boek je een losse hotelovernachting of vliegticket, dan ben je lang niet altijd beschermd.

Maakt het uit hoe ik betaal?

Het is slim om met creditcard te betalen. Als er iets misgaat, dekt de creditcardmaatschappij vaak je schade. Dat geldt ook voor een betaaldienst als Paypal. Check eerst of de reisorganisatie het mogelijk maakt om hiermee te betalen.

Als ik zelf annuleer, kan ik dan de reissom bij mijn annuleringsverzekering claimen?

Nee. In de meeste gevallen betaalt de annuleringsverzekering niet uit als je annuleert vanwege corona.

Auteur 
  • Thijs Joosten