Welke vakantielanden zijn open? (18/06)

Nederland staat te popelen om weer op vakantie te gaan. Welke landen gaan open?

Nederland staat te popelen om weer op vakantie te gaan. Welke landen gaan open? Dit is de stand op donderdag 17 juni:

Griekenland

Griekenland is het eerste grote vakantieland dat zijn grenzen voor vakantiegangers opende. Sinds 14 mei mogen we er weer ouzo drinken en de sirtaki dansen. De populaire Zuid-Egeïsche eilanden zoals Kos en Rhodos kregen op 30 mei onverwacht de code oranje (“alleen noodzakelijke reizen”) maar sinds 17 juni kleuren ze gelukkig weer geel (‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Het gaat om Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Santorini en Tinos.

Cyprus

Dit geliefde vakantie-eiland in de Middellandse Zee heeft sinds 17 juni de code geel ‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Reizigers hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien en evenmin in quarantaine. Er gelden wel strenge toegangsbeperkingen. Je moet 24 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass invullen en een negatieve PCR-test die niet ouder dan 72 uur is overleggen. Ook moet je na aankomst opnieuw – en op eigen kosten - een PCR-test laten afnemen.

Spanje

Sinds 7 juni heeft Spanje zijn inreisvoorwaarden iets versoepeld. Je moet een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 48 uur oud is (was eerst 72 uur). Maar je krijgt ook toegang met je gele vaccinatiepaspoort of met een medische verklaring na herstel van corona. Het vasteland heeft nog de code oranje, maar de Balearen en Canarische Eilanden kleuren geel, wat reizen makkelijker maakt.

Turkije

Wie wil, kan nu al naar Turkije op vakantie. De vraag is echter of dat zo leuk is. Er is immers een lockdown in Turkije gaande die nog strenger dan in Nederland is. Cafés en restaurants en vrijwel alle winkels zijn gesloten en de verkoop van alcohol is verboden. De lokale bevolking mag niet eens de straat op, ook overdag niet. Alleen vlakbij huis te voet boodschappen doen is toegestaan. Toeristen zijn vrijgesteld van die verplichtingen. Bij terugkomst in Nederland moet je 10 dagen in quarantaine.

België

Alleen wie maximaal 48 uur in België verblijft, hoeft niet in quarantaine. Wie langer bij onze zuiderburen is, moet 7 dagen in quarantaine. Plezierreisjes worden nog sterk ontmoedigd. Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen worden versoepeld. Aangezien België een hoog-risicogebied is, kan dat nog wel even duren.

Frankrijk

Alleen wie minstens 2 weken volledig is gevaccineerd, mag vanaf 9 juni naar Frankrijk reizen. Het vasteland heeft nog altijd de reiscode oranje. Het bekende gele vaccinatiepaspoort wordt bij inreizen naar Frankrijk geaccepteerd. Je moet na terugkomst uit Frankrijk nog steeds 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt niet voor het eiland Corsica, want dat heeft sinds half juni de code geel.

Duitsland

Eindelijk mogen we weer naar onze oosterburen. Duitsland heeft namelijk sinds half juni de code geel (‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Voor vertrek naar Duitsland moet je je nog steeds registreren. En je moet aan de grens een negatieve testverklaring kunnen laten zien. Je kunt de test ook in Duitsland laten afnemen, maar dan moet je in quarantaine het resultaat afwachten.

Oostenrijk

De kleurcode voor Oostenrijk is sinds half juni geen oranje meer maar geel (‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Je moet wel een negatieve PCR-testverklaring van maximaal 72 uur oud of een negatieve antigeentestresultaat, niet ouder dan 48 uur, laten zien. Die testplicht geldt niet als je minstens 22 dagen geleden je laatste vaccinatie hebt gehad.

Zwitserland en Liechtenstein

De twee Alpenlanden hebben sinds 17 juni de code geel (‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Reizigers hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien en evenmin in quarantaine. Maar er gelden nog strenge beperkingen. Voor aankomst in Zwitserland moet je een elektronisch inreisformulier invullen en aan de grens een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Ook moet je in quarantaine, tenzij je bent gevaccineerd of immuun bent voor corona.

Italië

Het land van ‘la dolce vita’ kleurt sinds 10 juni geel ( ‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Reizigers hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien en evenmin in quarantaine. Wel moet je bij aankomst in Italië nog steeds een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder mag zijn dan 48 uur. En je moet voor vertrek een inreisformulier invullen. Dat vind je op https://app.euplf.eu/#/ En het is aan te raden om de Italiaanse corona-app te downloaden om besmettingen te helpen voorkomen: https://www.immuni.italia.it

Thailand

Als een van de eerste landen buiten Europa heeft het overgrote deel van Thailand de code geel gekregen (‘reizen mag maar wees voorzichtig’). Maar een vakantie is voor de meeste mensen helaas nog geen haalbare kaart. Want iedereen, ook als je volledig gevaccineerd, moet bij aankomst in Thailand verplicht 14 dagen in quarantaine in speciale quarantainehotels. De kosten zijn voor eigen rekening. Thuisquarantaine is niet toegestaan. Je krijgt alleen onder bijzondere voorwaarden toegelaten tot Thailand. Neem vooraf contact op met de ambassade.

Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

Sinds 15 mei mogen we weer naar de Caribische eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba op vakantie zonder dat we in quarantaine moeten of ons moeten laten testen. Je moet wel een negatieve PCR-testverklaring laten zien. Ook moet je een gezondheidsverklaring invullen en voor sommige eilanden een verplichte reisverzekering afsluiten die coronagerelateerde kosten dekt. Meer info vind je hier >>

Sint Eustatius en Saba hebben de kleurcode groen gekregen. Dus voor die eilanden gelden deze beperkingen niet.

Kroatië

Het grootste deel van Kroatië heeft sinds 17 juni de code geel. Reizigers hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien en evenmin in quarantaine. Alleen reizen naar de noordelijke regio Sjeverna Hrvatska wordt voorlopig ontraden. Wie vanuit Nederland naar de hoofdstad Zagreb vliegt, moet zich vooraf op corona laten testen. Zonder negatieve testverklaring kom je vanaf de luchthaven Kroatië niet in.

Het land, dat sterk van toerisme afhankelijk is, werkt aan een herstelplan om komende zomer weer zonder beperkingen toeristen te kunnen ontvangen. Speciaal voor toeristen is het nieuwe ‘Safe stay in Croatia’-label bedacht. Dit zie je op toeristische plekken, zoals hotels, luchthavens en musea. Dit geeft aan dat alle noodzakelijke protocols worden gevolgd om besmetting te helpen voorkomen.

Luxemburg

Het rijke ministaatje Luxemburg is nog niet open voor vakantiegangers, maar het land heeft corona goed onder controle. Sinds 16 mei zijn de restaurants weer open (binnen en buiten) en geldt de avondklok tot middernacht.

Roemenië

Dit rustieke Balkanland heeft sinds 17 juni als een van de eerste in Europa de code groen. Je mag er dus zonder beperkingen naartoe.

IJsland

En ook het koude IJsland heeft sinds 17 juni de code groen. Er gelden geen reisbeperkingen meer.

Polen

De nijvere Polen hebben hun besmettingen goed onder controle, en daarom heeft ook dit land sinds 17 juni de code groen (‘geen reisbeperkingen’).

Kijk voor alle reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl/wijsopreis