De mooiste plekken om te wildkamperen in Europa

Kamperen is leuk, maar wildkamperen is een uitdaging. Eén met de natuur en terug in de tijd: leven met weinig. Het mag helaas niet overal. Gelukkig zijn er een heleboel mooie plekken waar het wél kan. Ontdek ze in dit artikel!

Wildkamperen is precies wat het woord eigenlijk zegt: in het wild kamperen. Dat betekend kamperen op plekken waar het niet per definitie bedoeld is, zoals het bos of in de bergen. Als u gaat wildkamperen dan accepteert u dat u geen faciliteiten heeft die u luxe kunnen bieden. Deze manier van kamperen is een echte verademing. 

Nederland

In ons eigen land is wildkamperen verboden. Staatbosbeheer heeft besloten een oplossing te bieden, namelijk Paalkamperen. Dat wil zeggen dat u mag kamperen in het wild zolang u maar binnen tien meter van een bepaalde paal blijft. Deze palen staan op verschillende plaatsen in Nederland, in en rondom de mooiste natuurgebieden die we hebben. Helaas zult u niet de rust krijgen die u voor ogen had, want de kans is klein dat u de enige kampeerder bent. Paalkamperen is de enige optie in Nederland en u mag per plek maximaal 72 uur doorbrengen. 

Schotland 

In Schotland mag u overal wildkamperen. Zolang u niet iets anders meeneemt dan foto’s en een mooie ervaring, vinden de Schotten het prima. Ga voor de ruige Highlands, daar is de natuur het mooist. Wist u trouwens dat Schotland is uitgeroepen tot het mooiste land ter wereld? Een mooier land voor een kampeeravontuur gaat u dus niet vinden. 

Noorwegen, Zweden en Finland

Noorwegen, Zweden en Finland hebben dezelfde regels als het gaat om wildkamperen. In deze landen is het toegestaan, zolang je minimaal 150 meter bij bebouwing vandaan blijft en de natuur met respect behandelt. Het enige wat ze van u vragen is dat u alleen uw voetstappen achterlaat (dat geldt natuurlijk op elke plaats). De Noorse fjorden, de Zweedse meren of het Finse laagland. U kunt letterlijk gaan en staan waar u wilt! En u zult hier in ieder geval helemaal tot rust komen.

Tips

•    Neem niet te veel mee. Wildkamperen ervaart u eigenlijk het allerbeste als u écht terug naar de basis gaat: een tentje, een matje en een slaapzak. Het leukste is dus om iedere andere vorm van comfort en entertainment thuis te laten. Luister naar de geluiden uit de vrije natuur, in plaats van liggend een Netflix serie te kijken in uw tentje. 
•    Zorg voor kwalitatief goede spullen: een waterdichte tent, een warme slaapzak en een regen- en winddichte jas. Ga hiervoor naar de betere outdoor winkels. Investeren in materiaal is geen overbodige luxe. De rest van uw reis gaat weinig kosten, wildkamperen is immers gratis.
•    Heeft u het nog nooit gedaan en bent u van plan om Europa in te trekken? Dan is het een aanrader om eens een nachtje te gaan proefslapen. Bijvoorbeeld paalkamperen in de Biesbosch. Dan kunt u uw materiaal uitproberen, maar ook meteen zien of u en wildkamperen een goede match zijn.
•    Wees lief voor de natuur. Het geeft ons zoveel moois, dat u daar geen misbruik van moet maken. Laat niets achter en neem niets mee.
Pas dan is uw wildkampeeravontuur geslaagd! 

Bron(nen):