Rivier- of zeecruise: wat past bij mij?

Als het gaat om vakantie, staat het maken van een cruise steeds vaker op het wensenlijstje. Cruises krijgen meer bekendheid, zijn inmiddels betaalbaarder en hebben een steeds avontuurlijker imago. Daardoor stijgt hun populariteit. Wilt u veel zien in korte tijd, dan is cruisen ideaal. Maar wist u dat er twee soorten cruises zijn: de zee- en riviercruise? En welke past bij u?

Er is een behoorlijk verschil tussen een zeecruise en een riviercruise. Bij een riviercruise volg je de rivier, die vaak dwars door het land of meerdere landen loopt. Bij een zeecruise ligt de aanleghaven aan de kust en trek je van daaruit het land in.

Het schip

Het verschil tussen de schepen is, dat een riviercruiseschip aanzienlijk kleiner is en daardoor gemoedelijker. De capaciteit van een rivierschip ligt meestal tussen de 100 en 150 personen. Daarnaast is er ook aanbod in zeer kleine, exclusieve schepen voor 20 personen.

Op een groot zeeschip met toch al gauw 1.500 tot 5.000 passagiers vaart u over volle zee en wordt u vermaakt met allerlei vormen van entertainment. Natuurlijk bestaan er ook nog een aantal kleinere cruiseschepen met een capaciteit van rond de 500 passagiers, hoewel dit niet heel vaak voor komt.

Klein of groot

Op een klein schip vaart u met een kleiner gezelschap. Intiem, persoonlijk en sociaal zijn kenmerken passend bij een klein (rivier)cruiseschip. De faciliteiten en het entertainment zijn beperkt, maar er zijn meer mogelijkheden om de gasten maatwerk te leveren. De service en de maaltijden aan boord zijn vaak van hoog niveau. Een kleiner zeecruiseschip met circa 500 passagiers kan makkelijker aanleggen op verschillende plaatsen en de ontscheping gaat snel. Het kan als zeeschip ook dichter bij de kust komen, zodat u die beter ziet.

Op een groot schip blijft u mogelijk wat anoniemer en dat kunt u ervaren als meer privacy. Er zijn meer faciliteiten omdat u op zee bent en er zijn meer mogelijkheden en belevenissen. Denk aan restaurants, show, zwembaden en activiteiten. Daarom kan een groot zeecruiseschip vaak alleen bij de grote cruiseterminals en grote havenplaatsen aanleggen. Ook duurt het uitstappen langer, simpelweg omdat er meer mensen aan boord zitten.

Landschap of zee

Eigenlijk bent u continu op ontdekkingsreis, en op een riviercruise ook als u vaart. Want varend op een rivier heeft u een mooi uitzicht op het landschap en de dorpen en steden die aan u voorbij glijden. Het aanbod van riviercruises is breed en de bestemmingen zijn gevarieerd. Ver weg en dichtbij. Het maken van een voorjaarscruise Rhône en Saône langs de parels van de Bourgogne en de Provence tot aan de Middellandse zee? Een cruise met bezoek aan het romantische Wenen, monumentaal Bratislava en Boedapest, de koningin van de Donau? Of dwars door Parijs over de Seine varen in het avondlicht? Tijdens een riviercruise bezoekt u een of meerdere landen tijdens één reis. En u slaapt steeds in uw 'eigen bed'.

Bij riviercruises ziet u dus steeds landschap. Op een zeecruise kunt u wellicht een walvis of zeehond ontdekken. Ook is het de haven binnen- en uitvaren van zo'n groot zeecruiseschip soms echt een belevenis. In principe wordt er ook ’s nachts gevaren. Overdag kunt u op eigen gelegenheid uitgaan of deelnemen aan georganiseerde excursies. Ook tijdens een zeecruise proeft u de sfeer van de verschillende landen. En het mooie is dat u niet steeds uw koffer hoeft in- en uit te pakken. Van Spanje naar Italië, of van Griekenland naar Kroatië en toch steeds terugkeren in uw eigen 'hotel'. Dat is nog eens ontspannen reizen.

Houdt u meer van natuur? Dan is een zeecruise naar Noord-Europa, bijvoorbeeld IJsland of Groenland, een echte aanrader. Een route die vaart langs ruige landschappen, gigantische ijsbergen en kleurrijke plaatsen en misschien wel walvissen en ijsberen.

Themacruises

Wat is de insteek voor uw cruise? Themacruises kunnen nog eens extra aansluiten op uw interesses. Zo zijn er culinaire cruises, kerstcruises, fiets- en wandelcruises. Op een kerstcruise bijvoorbeeld kunt u kerstmarkten bezoeken, ergens een kerstnacht bijwonen en is er altijd wel een muzikaal hoogtepunt afgestemd op de kerst. Verder kunt u per dag zelf bepalen of u een wandelexcursie maakt, of een rondrit door de omgeving met touringcar inclusief bezoek aan een kasteel, kathedraal of museum bijvoorbeeld. Of dat u kiest voor een heerlijk dagje varen.

Cruises in Europa

Cruisen kan niet alleen op zee, maar ook over de verschillende prachtige rivieren in Europa zoals de Rijn, Moezel, Donau, Rhône en Seine. Zowel op een zeecruise als op een riviercruise bezoekt u vaak meerdere landen tijdens één reis. Van Spanje naar Italië. Of van Griekenland naar Kroatië. Houdt u meer van natuur? Dan is een zeecruise naar Noord-Europa, bijvoorbeeld IJsland, of een riviercruise over de Douro een aanrader. Een andere bijzondere riviercruise is die over de Donau, door het hart van Europa langs de hoofdsteden Wenen, Bratislava en Boedapest.

Cruises over de hele wereld

Buiten Europa zijn er riviercruises over bijvoorbeeld de rivieren Irrawaddy, Ganges en de Mekong. Ook kunt u een cruise maken over de Amazone of de Great Lakes over de grens van de Verenigde Staten en Canada. Een cruise over de Mississippi met een echte raderboot is een bijzondere ervaring. De populairste zeecruises buiten Europa zijn die rond het Midden-Oosten en in het Caribisch Gebied.

Praktisch

De duur van een cruise verschilt. Meestal duurt een zeecruise iets langer dan een riviercruise.

Wanneer u een cruise boekt komen er vaak nog veel (onverwachte) kosten bij. Let goed op wat wel en wat niet inbegrepen is in de reissom; dit is per aanbieder verschillend. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan. Zet alles van tevoren goed op een rijtje zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Het vervoer naar en van het schip is steeds verschillend. Soms is dit vervoer geregeld en soms dient u hier zelf voor te zorgen. Kiest u ervoor op eigen gelegenheid naar het schip te gaan, houdt dan rekening met deze bijkomende kosten. Bij diverse aanbieders kunt u kiezen om verzorgd per touringcar, trein of vliegtuig naar het schip te reizen. Heerlijk ontspannen zonder verder zelf iets te hoeven regelen.

Cruises lijken vaak duurder dan gewone vakanties, maar goede cruises bieden veel waar voor uw geld. Maak uw eigen vergelijking en geniet van een fijne vakantie.

 
‘Vanaf het water ziet alles er heel anders uit. Echt een hele bijzondere ervaring!’

 

3 Comments

Door John (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 14:13

De duur van aan en van boord gaan klopt niet. Afgelopen zomer met de grootste ter werled vanaf Barcelona vertrokken. Security was 15 minuten, inchecken 10 minuten. Dus binnen een half uur aan boord. Het ontschepen binnen het gekregen tijdblok was in minder dan 15 minuten inclusief bagage. De taxi duurde alleen wat langer.

Door Nico van Dijk (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 15:14

Behalve in de keuze van bestemming en rederij moet je ook even opletten of je een groot of juist een kleiner cruiseschip wilt boeken. Ook belangrijk: kies je een binnehut (goedkoper) of een buitenhut of zelfs een suite.

Door Wim (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 12:51

Vliegen en dan op cruise is natuurlijk de manier om een gigantisch negatieve milieu-impact te veroorzaken op vakantie.