Wat als je gezondheid motorrijden moeilijk maakt?

Motorrijden
Getty Images

Motorrijders willen het liefst zo lang mogelijk doorrijden. Maar je leeftijd en/of gezondheidsproblemen kunnen motorrijden moeilijk maken. Voordat je definitief stopt, overweeg eerst deze interessante opties.

-    Koop een motor die meer comfort biedt. Een toer- of adventuremotor of cruiser bieden een relaxte zithouding die je lang volhoudt. Je kunt ook voor een minder zware motor kiezen, die makkelijker te manoeuvreren is. Voor extra comfort zijn er accessoires zoals een hoger windscherm, comfortzadel en stuurverhoger te koop.

-    Een nieuwe optie op sommige motoren is de elektronische verlaging van de zithoogte. Zodra je remt om af te stappen, druk je op een knop, waarna de elektronische vering je motor een paar centimeter laat zakken. Dat maakt het af- en opstappen eenvoudiger. Helaas vind je die optie voorlopig alleen op dure motoren, zoals de Triumph Tiger 1200 en de Harley-Davidson Pan America 1250. Een minder luxe maar veel goedkopere keuze is een lager zadel of de verlaging van de vering. Dit wordt door vele fabrikanten aangeboden.

-    Als het manoeuvreren van een motor lastig wordt of wanneer je je been niet meer gemakkelijk over het zadel kunt zwaaien, valt een motorscooter te overwegen. Dat is niet altijd een veredelde brommer, maar kan wel 60 pk produceren. Je kunt er dus gewoon de snelweg mee op, hoewel lange ritten niet aan te raden zijn. Eerlijk is eerlijk, het motorgevoel biedt hij niet helemaal. Maar je profiteert wel van meer gemak en comfort. Schakelen hoeft bijvoorbeeld niet vanwege de automatische transmissie. Op- en afstappen is een fluitje van een cent door het lage zadel en het doorstap-frame. En dankzij het meestal hoge windscherm zit je lekker uit de wind. Dé verkooptopper in Nederland is de Vespa GTS 300. Hij heeft alle voordelen van een motorscooter, verpakt in oogstrelend Italiaans design. Ook BMW bouwt elektrische scooters, namelijk de C 400 en de elektrische CE 04. Maar de laatste is vanwege zijn kleine actieradius van nog geen 150 kilometer alleen geschikt voor korte ritjes.

-    Er bestaan ook scooters met drie wielen. De bekendste is de populaire Piaggio MP3. Volgens Hugo Pinksterboer van de Motorrijdersactiegroep zijn die niet zo veilig als ze lijken met hun drie wielen. “Je kunt er even gemakkelijk mee onderuit gaan als met een gewone scooter”, aldus Pinksterboer. Ze hebben als groot voordeel dat je voor de meeste geen motorrijbewijs nodig hebt, als je je autorijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald hebt. De Piaggio MP3 is inmiddels al in drie motoriseringen te krijgen vanaf 7.199 euro. Voor 3000 euro meer koop je de Yamaha Tricity 300 en voor 8500 euro meer de Kymco CV3, die een sterkere motor heeft.

-    Een wat exotischer model in Amerikaanse stijl is de Can-Am Ryker. Met een vanafprijs van 12.699 euro is hij de goedkoopste - of beter gezegd de minst dure - in het Can-Am gamma. En vergeet de bijzondere Yamaha Niken GT niet. Dat is een echte motor, maar dan met drie wielen. Zijn merkwaardige uiterlijk verdeelt op z’n zachtst gezegd de meningen, en met bijna 20 mille is hij geen koopje. Maar zijn bezitters zijn enthousiast over zijn messcherpe stuureigenschappen en comfort. Wie totaal niet op de centjes hoeft te letten, stapt binnen  bij Harley-Davidson. De Amerikanen uit Milwaukee bouwen een driewieler genaamd Freewheeler, maar die kost wel een rib uit je lijf: vanaf 42.495 euro.

-    Wil je op de hoogte blijven van nieuwe motoren en producten voor je motor? Kijk dan op www.motor.nl, het grootste online motorplatform van ons land van de makers van de tijdschriften Moto73 en Promotor en het populaire Youtube-kanaal www.youtube.com/@MotorNL.
 

Auteur