De mooiste steden van Polen

Culturele afwisseling

De rijke geschiedenis van Polen en de ligging op belangrijke handelsknooppunten hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan culturele invloeden. En waar kun je die invloeden beter ervaren dan in een van de grote steden van Polen? We nemen je mee naar de mooiste steden van het land.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht en interesse gekomen voor de Poolse cultuur. Of dit nu komt omdat we nieuwsgierig zijn naar de afkomst van de groeiende groep Polen in Nederland, of omdat de meeste mensen drukke populaire steden als Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Rome al gezien hebben, de opkomst van Polen als vakantieland is hoe dan ook duidelijk.

Krakow: het Florence van Polen

Een van de pareltjes onder de Poolse steden is Krakow. Tegenwoordig is het een studentenstad, maar lang geleden was het de hoofdstad van Polen. Deze periode heeft overduidelijk zijn sporen nagelaten in het historische centrum: met de vele bezienswaardigheden wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd en staat het centrum al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Krakow is de afgelopen vier jaar op rij uitgeroepen tot beste Europese stedentrip en met een gemiddeld waarderingscijfer van 9,1 de onbetwiste winnaar van de prestigieuze Zoover Award.

Tot de hoogtepunten in het centrum behoren onder andere de Grote Markt uit de 13de eeuw – een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa – de Wawelheuvel met de Wawelkathedraal, het koninklijk paleis en de Drakengrot en het stadspark Planty. Aan de Grote Markt vind je bovendien de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, zoals de Lakenhal, de Raadhuistoren en verschillende rijkversierde kerken.

Een donkere wolk

Een bijzonder contrast met het prachtige en kleurrijke centrum vormt het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar zich een van de donkerste episoden uit de menselijke geschiedenis heeft afgespeeld. Een bezoek aan dit vroegere concentratiekamp is een heftige, beklemmende ervaring, maar wel een must tijdens een bezoek aan Krakow.

Krakow bezoeken

Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er diverse vluchten rechtstreeks naar Krakow. Houd er wel rekening mee dat de stad in de maanden juli en augustus ontzettend druk is, mede door de Poolse zomervakantie. Voor de meeste activiteiten kun je de stad het beste in juni bezoeken.

Warschau: een moderne oude stad

De huidige hoofdstad van Polen lijkt op het eerste gezicht een originele oude stad, maar niets is minder waar. Het centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog heeft men het centrum aan de hand van foto’s herbouwd, zodat zij haar 17de- en 18de-eeuwse uiterlijk weer kreeg. Dit leverde de stad in 1980 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op.

Het vroegere oude centrum – de Stare Miasto (Oude Stad) – is een van de populairste toeristische trekpleisters van Polen. Hier vind je veel bezienswaardigheden, zoals het Slotplein, de Johanneskathedraal, het Koninklijk Paleis en restanten van de verdedigingswerken van de stad.

Warschau bezoeken

Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er dagelijks verschillende vluchten naar een van de luchthavens van Warschau. Ook is het in 13 uur mogelijk om via Berlijn met de trein naar de Poolse hoofdstad te reizen.

Het hele jaar door vinden er diverse culturele activiteiten plaats, die een bezoek aan de stad net wat extra’s geven. Denk bijvoorbeeld aan (gratis) Chopinconcerten, zomerfestivals en culinaire evenementen. Kijk hier voor de actuele activiteitenagenda.

Gdansk: de glorie van de Hanze

Aan de Oostzeekust ligt Gdansk, dat vroeger de naam Danzig droeg. Tijdens de hoogtijdagen van de Hanze, was dit een van de rijkste en belangrijkste steden van dit handelsverbond, en dat zie je vandaag de dag nog volop terug.

De historische binnenstad bestaat oorspronkelijk uit drie verschillende stadsdelen: de Hoofdstad (Glowne Miasto), de Oude Stad (Stare Miasto) en de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). De lijst met bezienswaardigheden is dan ook oneindig, maar tot de aanraders behoren in ieder geval de oude haven en de zogenaamde ‘Koninklijke Route’, een processieroute door de stad die veel vorsten tijdens een bezoek aan de stad aflegden. Op en vlak langs de ‘Koninklijke Route’ zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Gdansk bezoeken

Ook Gdansk is vanuit Nederland goed te bereiken: vanaf Eindhoven en Schiphol gaan rechtstreekse vluchten naar Gdansk. Gedurende het jaar kun je er diverse culturele activiteiten bijwonen, zoals de Baltic Sail, het Shakespeare Festival en Sint Dominicus Markt – een totaalfestival uit de 13de eeuw waarin alle kunst- en entertainmentvormen zijn opgenomen.

Poznan: bakermat van de Poolse staat

Door de eeuwen heen heeft Polen verschillende hoofdsteden gehad. De eerste was Poznan, een stad op een eiland in de rivier de Warta. Lang heeft de periode als Poolse hoofdstad niet geduurd, na nog geen eeuw ging die rol over naar Krakow. Wel bleef Poznan zich ontwikkelen, met een mooi historisch centrum tot gevolg. Van de vele mooie gebouwen in de oude stad, is het Raadhuis van Poznan het meest opvallend. Bijzonder is vooral de klok van het gebouw: om 12 uur gaan de deur open en springen er twee metalen geiten tegen elkaar aan. Volgens de overlevering vochten twee geiten op de dag van de opening van het Raadhuis hier met elkaar en op deze manier zijn de dieren vereeuwigd.

Verder bezienswaardigheden:

  • De Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek
  • Het Groot Theater
  • Het Muziekinstrumentenmuseum
  • Vesting Poznan, de langste vestinggordel van Europa.
  • Stary Browar, een bijzonder zaken-, cultuur- en winkelcentrum in een oude bierbrouwerij.

Poznan bezoeken

Vanaf Amsterdam kun je alleen met een tussenstop – bijvoorbeeld in Warschau – naar Poznan vliegen. Eindhoven is wel rechtstreeks verbonden met de luchthaven van Poznan.

Wroclaw: bruggenstad

Wroclaw – de vierde stad van Polen – ligt op een kruispunt van vroegere staten en culturen en dit heeft de stad een uniek multicultureel tintje gegeven: met name invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn terug te zien in de architectuur van de stad.

De stad is vooral bekend door de ligging aan de Oder: niet alleen strekt de stad zich uit over beide oevers, maar ook op twaalf eilanden in de rivier. Bovendien zijn er in de stad ruim 130 bruggen te vinden.

Wroclaw bezoeken

Vanaf Amsterdam kun je alleen met een tussenstop – bijvoorbeeld in Warschau – naar Wroclaw vliegen. Eindhoven is wel rechtstreeks verbonden met de luchthaven van Wroclaw.