Dit wist u nog niet over het Noorderlicht

Getty Images

De Aurora Borealis, beter bekend als het Noorderlicht, is een natuurlijk fenomeen dat vooral voorkomt op hoge breedtes: veelal tussen de 60 en de 75 graden noorderbreedte. Deze zeven dingen wist u nog niet over het Noorderlicht.

Het Noorderlicht ontstaat door zonnewinden, waarbij energiedeeltjes het heelal in geslingerd worden. Als deze op de atmosfeer van de aarde botsen, ontstaan de prachtige gekleurde wolken die elk jaar weer tal van avonturiers en fotografen trekken.

1. Romeinse en Griekse goden

Zoals vrijwel alle wetenschappelijke namen, is ook de naam van het Noorderlicht – Aurora Borealis – afkomstig uit het Latijn. Het is een samenvoeging van de namen van de Romeinse Aurora, de godin van de ochtend, en de Griekse Boreas, de god van de noordenwind.

2. Mythes rond het Noorderlicht

Door de eeuwen heen zijn er veel mythes bedacht over het ontstaan van het Noorderlicht. Zo zou het Noorderlicht afkomstig zijn van de Noordse goden. De bekendste is die van een goddelijke vuurvos die door de atmosfeer rent. Een andere mythe spreekt van reflecties op de schilden van de Walkuren of Valkyries, de Noordse strijdgodinnen.

Er bestaat ook een ‘Japanse’ mythe, die ervan uit gaat dat een kind verwekken onder het Noorderlicht zorgt voor een slim, gelukkig en mooi kind. Dit verhaal zorgde voor veel woede onder Japanners, vooral omdat de mythe niet afkomstig is uit Japan, maar bedacht is door een Canadese filmmaker.

3. Uw camera ziet meer

Het is niet eerlijk, maar uw camera ziet meer dan u. Deze onmisbare apparaten bij uw jacht naar het Noorderlicht zijn namelijk beter in staat om kleuren op grote hoogte waar te nemen dan het menselijk oog. Hoewel u er dus zeker van kunt zijn dat u thuis een magisch plaatje kunt tonen, moet u het schouwspel toch echt wel met eigen ogen zien!

4. Het Noorderlicht is nooit hetzelfde

Er bestaat niet één Noorderlicht. Omdat de intensiteit van de zonnedeeltjes en de samenstelling van onze atmosfeer constant anders is, wisselen de kleuren en bewegingen van het Noorderlicht constant: van felgroen en rood naar wit en blauw en van golfbewegingen tot stralenbundels of vlammen. Strekking van dit verhaal: van het Noorderlicht zult u nooit genoeg krijgen.

5. Er bestaat ook een Zuiderlicht

Iedereen heeft weleens van het Noorderlicht gehoord, maar dat er ook een Zuiderlicht bestaat, is bij velen niet bekend. Niet zo vreemd natuurlijk, want Scandinavië is nou eenmaal wat toegankelijker dan de Zuidpool. Maar toch zijn de lichten rond de Zuidpool wel degelijk te zien, bijvoorbeeld vanuit een vliegtuig. In het voorjaar van 2017 steeg de eerste commerciële vlucht op om passagiers de unieke ervaring te bieden het Zuiderlicht – Aurora Australis – te zien.

6. U kunt het Noorderlicht niet altijd zien

Maar het is er altijd. Niet voor niets is er een bepaalde periode in het jaar waarin toeristen massaal naar de noordelijke delen van Scandinavië afreizen om het prachtige schouwspel te zien: in de lange poolnachten zijn de weersomstandigheden vaak het best om het Noorderlicht te zien. Maar ook als u de lichten niet kunt zien, zijn ze er wel. Het hangt van de omstandigheden af of mensen ze kunnen zien.

7. Het Noorderlicht is ook te horen

Het Noorderlicht is niet alleen te zien, het is ook te horen. Al eeuwenlang wordt in de overlevering verteld over het geluid van het Noorderlicht. En ook recente onderzoeken hebben aangetoond dat de lichten in de atmosfeer gepaard gaan met geluid, dat vaak wordt omschreven als doffe knallen. Hoe dit geluid ontstaat, is nog niet bekend.

Auteur