Handig inpakken, goedkoper reizen

Een flinke trolley mag meestal gratis mee in de vliegtuigcabine en soms is dat genoeg voor een (korte) vakantie. Let wel op wát je erin stopt, want een waslijst aan spullen mag niet mee. De laatste regels en tips voor efficiënt inpakken.

Het kan: alleen met handbagage de lucht in. Dat bespaart tijd voor het inchecken van de ruimbagage en geld voor de extra kilo’s. De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen daarvoor fikse prijzen, meestal €15 tot €25 voor een enkele reis bij vooraf thuis inchecken. Wie op de luchthaven bagage wil bijboeken, is vaak het dubbele kwijt. Het loont de moeite om op ruimbagage te besparen, bijvoorbeeld door met zijn tweeën één koffer in te checken en twee slim ingepakte trolleys gratis mee te nemen in de cabine.

Thuis meten

Het verschilt per luchtvaartmaatschappij welke afmetingen de handbagage mag hebben. Dit luistert nauw, dus meet de trolley thuis op, inclusief wieltjes en handvatten. Controleer ook het gewicht van de ingepakte trolley. Het maximum is vaak 10 kilo, maar meer of minder komt ook voor.

Wat mag niet mee?

Scherpe voorwerpen en vloeistoffen en gels in grotere hoeveel­heden dan 100 ml mogen niet mee in de cabine. Een nagelschaartje, vijl, scheer- of zakmes moet dus in de ruimbagage of blijft achter op de luchthaven.

Maximaal 100ml

Shampoo, tandpasta, scheerschuim, haargel, bodylotion en zonnebrandcrème moeten in een flacon van maximaal 100 ml zitten. Bovendien moet je ze in een doorzichtig, hersluitbaar zakje met een inhoud van maximaal 1 liter vervoeren (één per persoon), zodat je ze bij een controle makkelijk kunt laten zien. Zowel flacons als doorzichtige zakjes zijn overal verkrijgbaar, ook op Schiphol.

Uitzonderingen

Voor medicijnen en babyvoeding gelden uitzonderingen. Om medicijnen in grotere hoeveelheden te mogen meenemen aan boord, moet je met een doktersverklaring kunnen bewijzen dat je ze echt nodig hebt.

Waterfles

Een flesje water voor eigen ­gebruik komt niet door de ­controle. Wel kun je een leeg flesje meenemen en dat na de controle vullen met water voordat je in het vliegtuig stapt.

Taxfree koopjes

Mag je wel drank en parfum uit een Schipholwinkel meenemen in het vliegtuig? Ja, maar dan alleen verpakt en verzegeld. Bewaar ook de bon. Overigens is winkelen op Schiphol voor de ‘koopjes’ voor Nederlanders zelden interessant.

Apparatuur

Een laptop, iPad of e-reader mag mee aan boord. Een e-reader is bovendien lekker licht in vergelijking met een dikke pil. Zorg wel dat de apparatuur bij de controle snel uit de tas kan.

Inpaktips

  • Vul schoenen met sokken en ondergoed.
  • Rol kleding en handdoeken op, zodat je er makkelijker mee kunt ‘stouwen’.
  • Voor kleine spulletjes zijn handige oprolbare tassen te koop, zodat je makkelijk kunt vinden wat je zoekt en niet overal een apart etuitje voor hoeft open te maken.
  • Trek een jas aan met veel grote zakken. Voor spullen die je op je lichaam draagt, geldt geen maximumgewicht.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juli/augustus 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Zie ook: www.plusonline.nl/inpaktips

Bron(nen):