IJsland is een sprookje

IJsland hoort bij Europa, maar wie er doorheen reist, denkt dat hij aan het andere eind van de wereld is beland. Het woeste landschap en de vele vulkanen en geisers maken IJsland tot een echte sprookjesbestemming.

Het is dan ook geen wonder dat de wereldberoemde Franse scene-fictionschrijver Jules Verne zijn boek "Reis naar het middelpunt der aarde" in IJsland situeerde. De vulkaan Snæfellsjökull in het westen van het eiland is het startpunt van de ontdekkingsreis van de Duitse professor Liedenbrock en zijn neef Axel. De twee avonturiers dalen af in de vulkaankrater en reizen helemaal naar het middelpunt van de aarde. Grappig detail is dat Jules Verne nooit op IJsland is geweest.

De grillige rotsformaties, het bijzondere licht en de woeste luchten werken niet alleen op de fantasie van de reiziger. Ook de IJslanders zelf hebben een fascinatie voor sprookjesfiguren. Maar liefst de helft gelooft in trollen en elfen, en vijf procent van de bevolking zegt zelfs contact te hebben gehad met deze wezentjes, die 'de verborgen mensen' worden genoemd.
De duizend jaar oude IJslandse geschiedenis wordt beschreven in vele 'saga's', epische verhalen waarin koningen, tovenaars en ook gewone mensen de hoofdrol spelen. Wat echt is gebeurd en wat verzonnen is, valt vaak moeilijk op te maken. Dit maakt duidelijk dat het bedenken en vertellen van verhalen diep is geworteld in de IJslandse ziel.

Wie de bekende attracties op dit fascinerende eiland bezoekt, zoals de hoofdstad Reykjavik, de Gullfoss-waterval, nationaal park Thingvellir, de geiser Geysir en het schiereiland Snaefellsnes, doet er dan ook goed aan om alert te zijn op de aanwezigheid van geheimzinnige wezentjes. Maar reden tot zorg is er niet, want tot nu toe hebben ze nog nooit een toerist lastig gevallen.