Op vakantie bij locals, hoe werkt dat?

Getty Images

Als noodzakelijk kwaad voor zaken of ter ontdekking in uw vrije tijd, iedereen reist er tegenwoordig op los. De wereld in uw broekzak: van downtown New York tot Amsterdam, van Zweeds natuurgebied tot de mediterrane kust, niets is onmogelijk. Des te belangrijker worden uw persoonlijke ervaringen en ontmoetingen tijdens zo’n reis, het liefst buiten de gebaande paden.

Langzaamaan komt men dan ook tot de conclusie dat wanneer u zich onder de locals bevindt, de kans op de meest unieke belevenissen aanzienlijk toeneemt. Een nieuwe trend is geboren! Maar… Op vakantie bij locals, hoe werkt dat eigenlijk?

Social travelling

Was u al langere tijd bekend met het van oorsprong Engelse bed & breakfast concept, tegenwoordig duikt er in het verlengde daarvan een heel nieuw fenomeen op in vakantieland: ‘social travelling’. Social travelling heeft alles te maken met persoonlijk(er) contact met lokale bewoners (locals) en verhuren van slaapplaatsen op basis van wederzijds vertrouwen.

Hoe werk dit?
Hoe dit precies in zijn werk gaat? Heel gemakkelijk, via internet natuurlijk. Websites zoals Airbnb en het al oudere, van oorsprong Nederlandse Waytostay zijn momenteel leiders op dit gebied. Ze zijn meer dan vakantieaanbieders. Het gaat hierbij om wereldwijde ‘communities’ waar u zelf onderdeel van uit maakt door een inschrijving als verhuurder, huurder of allebei. De achterliggende gedachte: u waar dan ook ter wereld thuis kunnen voelen.

Getty Images


Plus- en minpunten op een rij

Hebt u wel oren naar het huren van een vakantieverblijf op deze alternatieve manier? Of wellicht wilt u, wanneer u bijvoorbeeld zelf op reis bent, graag uw woning, appartement of kamer als vakantieverblijf verhuren. We maken u graag attent op een aantal plus- en minpunten dat u kan helpen bij uw afweging.

Pluspunten
+ Dé reden om een slaapplaats bij iemand thuis te boeken: u ontdekt uw vakantiebestemming ‘buiten de gebaande paden’. De gastheer of –vrouw, of bij afwezigheid wellicht de buren, hebben vaak originele tips voor bezienswaardigheden, restaurants of musea.
+ Het gemak van een ‘eigen’ huis, appartement of kamer waar u naar terug kunt keren na een lange dag. U voelt zich ‘thuis’, terwijl u zich toch in een totaal andere omgeving begeeft.
+ Appartementen in pareltjes van monumentale panden of charmante boerderijtjes; het aanbod is inmiddels uitgebreid tot een bonte verzameling van accommodaties. Voor ieder wat wils!
+ Risico’s worden geminimaliseerd. Zowel Airbnb als Waytostay fungeren als tussenpersoon, ze staan garant op het moment dat er iets mis gaat (bijvoorbeeld met betalingen).

Getty Images


Minpunten
- Het initiatief ligt meer bij uzelf tijdens uw verblijf. Geen 24-uurs receptie waar u een taxi kunt bestellen of voor informatie terecht kunt. Ga van te voren ook even na of de accommodatie centraal gesitueerd is (bijvoorbeeld dichtbij openbaar vervoer). Dit is namelijk niet altijd het geval.
- U hebt te maken met persoonlijke initiatieven waarbij u altijd meer risico loopt dan bij bijvoorbeeld een gerenommeerde hotelketen. Bijvoorbeeld: het verschilt per tussenpersoon, verhuurder en locatie, maar soms wordt een hoge (contante of creditcard) borg gevraagd. Let u hierop voordat u boekt.
- De anonimiteit in- en vanzelfsprekende verzorgdheid van een hotel ontbreekt. U bent afhankelijke van de persoonlijke gastvrijheid van de verhuurder (dit kan overigens ook vaak verrassend positief uitpakken). Geen dagelijkse schoonmaak, ontbijtbuffet of roomservice.
- Goede fotografen hebben een streepje voor: met die groothoeklens lijkt de woonkamer nog aantrekkelijker. In het echt kan de accommodatie daardoor voor huurders nog wel eens tegenvallen. Houd dit altijd in het achterhoofd. Al geldt dit uiteraard ook voor veel hotels.

Sociaal reizen op andere manieren

Social travelling is eigenlijk ontstaan door initiatieven van reizigers met een kleine beurs. Denk daarbij aan huizenruil of couchsurfing (gratis bij iemand ‘op de bank’ slapen). Inmiddels is social travelling allang niet meer een manier van reizen die alleen de man met de kleine beurs aanspreekt. Integendeel, het aanbod van luxe villa’s en appartementen via de online communities is minstens zo groot.

Ontwikkelingsprojecten
Ook het ondersteunen van ontwikkelingsprojecten (duurzaam toerisme) blijkt hand in hand te gaan met social travelling. Hier en daar duiken naast platformen als Airbnb en Waytostay dan ook andere initiatieven op waarbij het ‘doen zoals de locals doen’ en het ondersteunen van kleinschalige initiatieven centraal staan. Een drietal voorbeelden:

  • I LikeLocal: dit is een sociaal online reizigersplatform waar u verschillende activiteiten kunt boeken bij en met locals. Gericht op bezoeken aan ontwikkelingslanden.
  • Sleeping with the Locals: een Airbnb-achtige website die kleinschalige hotelletjes in ontwikkelingsgebieden, gerund door locals, ondersteunt.
  • Withlocals: verrijk uw reis door Azië. Withlocals brengt reizigers en locals in Aziatische landen bij elkaar doormiddel van (culinaire) activiteiten.
Auteur