Zo maak je van je singlereis een succes

Getty Images

Wie alleenstaand is, kent het dilemma: wat doe ik met de vakantie? De een besluit niet op reis te gaan, de ander bezoekt vrienden of familie op hun vakantieadres en de durfal gaat helemaal alleen op vakantie. Een andere optie is de singlereis.

Alleen op vakantie: hoe doe je dat?

  • Bedenk wat je belangrijk vindt voor het slagen van een vakantie.

Is dat de bestemming? Of juist wat je tijdens de vakantie wilt doen? Ben je een fervent Portugal-fan, dan is het logisch om te beginnen met zoeken naar singlesreizen naar die bestemming. Wie het leuk vindt om tijdens de vakantie actief bezig te zijn, kan beter eerst kijken naar het aanbod onder wandel- of fietsvakanties.

  • Zoek eventueel op sociale kenmerken

Er zijn singlereizen voor 50-plussers, mensen met een christelijke achtergrond en hoger opgeleiden. Een gemeenschappelijke achtergrond kan ervoor zorgen dat het contact tijdens de reis gemakkelijker verloopt. 

  • Vraag de samenstelling van de reisgroep op 

Je kunt nooit helemaal van tevoren inschatten hoe de groep is, maar bij de meeste reisorganisaties kun je wel globale gegevens aanvragen, zoals leeftijdscategorieën en de verhouding tussen mannen en vrouwen. 

Lia de Jonge-Wouterse (68) maakte twee jaar na het overlijden van haar man Cor voor het eerst alleen een groepsreis. “Ik ben van mezelf vrij introvert en toen mijn man ernstig ziek werd, maakte hij zich zorgen of ik niet eenzaam zou worden. Ik heb tegen hem gezegd dat het goed zou komen, dat ik wel uit mijn comfortzone zou móéten stappen. Na twee jaar boekte ik een busreis. Bij het overstappunt bleek dat de bus naar mijn bestemming helemaal vol zat. Zonder te vragen werd er een vreemde man naast me gezet. De tranen prikten in mijn ogen: daar hoorde míjn man te zitten. Ondanks dit dubbele gevoel heb ik later toch kunnen genieten van de reis. Ik kreeg goed contact met de dames die achter me zaten; zij vertelden me over singlereizen. Ik had allerlei vooroordelen: dadelijk zijn er allemaal zielige mensen die op zoek zijn naar een partner of vervelende mannen die zich opdringen. Maar ik kan inmiddels uit ervaring vertellen dat het helemaal niet zo is! Ik heb veel leuke mensen ontmoet en er zelfs een vakantievriendin aan overgehouden. We zijn samen naar Gran Canaria geweest, wel elk in een eigen kamer, en dat is heel goed gegaan. Wat wel moeilijk blijft, is dat je je verhaal niet kwijt kunt als je thuiskomt.”

Te hoge verwachtingen 

Verwachtingen bijstellen wordt door veel onderzoekers genoemd als een van de belangrijkste manieren om een gevoel van eenzaamheid te verminderen. De hoop om een nieuwe partner of een goede vriendin over te houden aan een reis of uitstapje is zo groot, dat het gevoel van eenzaamheid eenmaal weer thuis soms nog sterker is als dit niet uitgekomen is. Het is daarom raadzaam om van tevoren na te denken over je verwachtingen en deze wellicht naar beneden bij te stellen. 

Helpt een singlesreis tegen eenzaamheid?

Jeannette Rijks, expert in de aanpak van eenzaamheid bij Faktor5, is resoluut: “Nee. Daar kan ik kort over zijn. Verwacht niet je toekomstige partner tegen te komen of eenzaamheid op te lossen met een vakantie of uitstapjes. Langdurige eenzaamheid is veel fundamenteler; daar is geen pasklare oplossing voor. Dat heeft te maken met je eigen ervaringen, zelfkennis en de juiste mensen leren (her)kennen die jouw waarden aanvullen 
en voor wie jij een aanvulling bent. Zit je lekker in je vel? Ga gerust op singlesreis. Het is een leuke manier om mensen te leren kennen. Maar voel je je fundamenteel eenzaam en heb je moeite om diepgaande contacten aan te gaan? Overweeg dan deskundige hulp.”

Tips van ervarings-deskundige Hans 

De kans dat je een klik hebt met je medereizigers is groter als het leeftijdsverschil niet groot is. Als de gemiddelde leeftijd veel lager ligt dan die van mij, zoek ik een andere reis. Check of de maaltijden gezamenlijk gebruikt worden. Als dit niet zo is, kan het zijn dat je af en toe in je eentje in een restaurant belandt. Reis naar een plek waar je graag naartoe wilt, zodat je sowieso een leuke vakantie hebt. Doe mee aan alle uitstapjes en toon interesse in je medereizigers. Of de reis slaagt, hangt grotendeels af van je eigen vermogen om er een fijne vakantie van te maken.

Hans van der Woerd (72) maakte tot nu toe vier singlereizen. Zo deed hij een culturele reis naar Lissabon en ging hij eilandhoppen in Griekenland. “Het slagen van een singlevakantie hangt af van meerdere factoren: het weer, de accommodatie en de groep. Maar hoe je jezelf opstelt, is nog het allerbelangrijkst. Ik maak graag een praatje; dat helpt om contact te leggen. En hoewel ik het heel mooi zou vinden om een nieuwe partner te vinden, is dat voor mij niet het hoofddoel. In het begin praat ik voornamelijk met de andere mannen. Later ontstaan vaak spontaan leuke gesprekken met vrouwelijke medereizigers. Ik ga overigens ook regelmatig alleen op reis, maar dan wel naar Engelstalige landen. Die taal spreek ik goed en dat vergemakkelijkt het contact. Als je alleen rondreist in een land waarvan je de taal niet goed machtig bent, kun je je erg eenzaam voelen. Mensen zeggen weleens dat ze het knap vinden dat ik zoveel reis als alleenstaande. Natuurlijk zou ik mijn vakanties liever met iemand delen, maar één ding lijkt me erger dan alleen op reis gaan: en dat is alleen thuis blijven.”