Bloedgroep bij orgaandonatie: hoe zit dat?

Getty Images

Moet de bloedgroep van donor en ontvanger altijd overeenkomen of zijn er uitzonderingen? Bij wat voor ziektes of aandoeningen mag je niet doneren?

Naam bekend op de redactie

Marije Huijgen, transplantatiecoördinator bij het LUMC

orgaandonatie_bloedgroepen

De bloedgroep tussen donor en ontvanger hoeft niet per se overeen te komen. Zoals u op de tekening kunt zien kan een donor met bloedgroep O organen schenken aan ontvangers met bloedgroep A, B en AB, maar natuurlijk ook bloedgroep O. Een donor met bloedgroep AB kan alleen maar een orgaan schenken aan een ontvanger met bloedgroep AB. Donoren met bloedgroep A kunnen organen schenken aan ontvangers met bloedgroep A of AB. Donoren met bloedgroep B kunnen organen schenken aan ontvangers met bloedgroep B of AB.

Ziektes en doneren van organen en weefsels

 Er zijn een aantal ziekten waarbij het niet mogelijk is om organen en weefsels te doneren zoals bij onbehandelde bloedvergiftiging en bepaalde actieve virussen in het bloed (hondsdolheid en kwaadaardige uitgezaaide tumoren). Bij deze laatste ziekte is het vaak wel mogelijk om hoornvliezen te doneren.

Per persoon wordt er heel goed gekeken of donatie nog mogelijk is en daarom is het ook zinvol dat mensen met een ziekte of medicijngebruik zich laten registreren als donor.

Mocht u nog meer informatie willen dan kun je het Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie bekijken en de vraagbaak van de Transplantatiestichting.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Stel uw vraag aan een expert!