Grote toename van weefsel- en orgaandonoren

Getty Images

Vorig jaar vonden er in Nederland 815 orgaantransplantaties plaats. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

NTS-directeur Bernadette Haase is erg blij met dit cijfer. ‘Hoewel de toename van orgaan- en weefseltransplantaties een zeer hoopvolle ontwikkeling is, zijn we er echt nog niet. Er zijn nog steeds mensen die niet tijdig een orgaan ontvangen en dus overlijden.' In Nederland telt iemand in de cijfers mee als donor, wanneer er van de gedoneerde organen er ook daadwerkelijk een of meer is getransplanteerd.

Orgaandonaties

De stijging van het altijd transplantaties is mede te verklaren door de inzet van machinale vochttoediening (perfusie). Hierbij kunnen organen die voorheen werden afgekeurd voor transplantatie door behandeling in de machine alsnog worden getransplanteerd. 

Weefseldonatie

Het aantal weefseldonoren nam in 2018 toe met 59 procent. De belangrijkste reden voor deze toename ligt in het aanpassen van de donatiecriteria voor oogweefseldonaties: per 1 januari 2018 werd bloedvergiftiging (sepsis) losgelaten als contra-indicatie. Dit leidde tot 17 procent meer hoornvliestransplantaties in Nederland en de wachtlijst nam af met 12 procent. De verwachting is dat in 2019 het aantal hoornvliestransplantaties in Nederland verder toeneemt, omdat per 1 januari de operatiecapaciteit hiervoor in de ziekenhuizen stijgt.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Transplantatie Stichting