Cosmetische ingrepen: mannen over de ingreep van hun vrouw

Bijna een op de vijf mannen boven de 40 jaar heeft een partner die een cosmetische ingreep heeft ondergaan, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine. Wat vinden die mannen daar eigenlijk van?

Voor 40 procent had het niet gehoeven...

Op de televisie zie je het voor je ogen gebeuren. In het programma ‘Make me beautiful’ is een muisachtige vrouw in enkele weken getransformeerd van angstig muurbloempje in een zelfverzekerde beauty. Statig schrijdt ze de trap af. Slanker, blonder, met witte tanden en grote borsten. Een stoeipoes is geboren! De camera zwenkt naar de echtgenoot. Die slaat spontaan de handen voor zijn mond. Je ziet zijn verwarring. Hij is trots en blij, maar tegelijkertijd schrikt hij zich een hoedje. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Zijn eigen bierbuik en platvoeten komen opeens in een ander daglicht te staan. Zijn dagen van lanterfanten op de bank zijn geteld. Hij zal in actie moeten komen. En hoe lang zal zij nu eigenlijk nog bij hém willen blijven? De wereld ligt tenslotte aan haar voeten. Hoe zou het die man en vrouw vanaf dat moment vergaan? Dat zou ik zó graag willen weten... Doe het voor je partner!

Ik dacht altijd dat vrouwen die een cosmetische ingreep ondergaan, dat doen voor hun partner. Maar keer op keer zie ik op de televisie naast de vrouw die zich laat verbouwen, een echtgenoot staan die roept ‘dat het van hem echt niet had gehoeven’. Mij verbaast dat ontzettend. En klopt het wel? Of zijn die mannen voor het oog van de camera de redelijkheid zelve, maar mopperen ze ’s avonds in bed tegen hun vrouw dat ’t allemaal wel érg los gaat zitten?

Natuurlijk weet ik ook wel dat de lat tegenwoordig hoog ligt. Zoals hoogleraar esthetische chirurgie Berend van der Lei recentelijk zei in het Volkskrant Magazine: “Het uiterlijk is erg belangrijk in de moderne maatschappij. Vooral het vrouwelijk lijf wordt geseksualiseerd om producten te verkopen in deze consumptiemaatschappij.” Kijk om je heen. Perfecte, ‘gefotoshopte’ modellen ontstijgen de wetten van de zwaartekracht. Gave huiden, stralende ogen, smetteloze gebitten. Voor minder doen we het niet meer. Maar goed, zelfs als de echtgenoot er buiten staat, heeft hij wél met de gevolgen van een ingreep bij zijn vrouw te maken.

Chirurgisch of niet

We gingen op onderzoek uit en vroegen een representatieve selectie van vierhonderd Nederlandse mannen van 40 jaar en ouder het hemd van het lijf. Eén op de vijf mannen had een partner die een cosmetische ingreep had ondergaan: chirurgisch of niet-chirurgisch. Chirurgische ingrepen zijn operaties met een chirurg en onder verdoving, bijvoorbeeld een facelift of een borstvergroting. Niet-chirurgische ingrepen zijn lichtere ingrepen zonder verdoving, zoals een laserbehandeling of een botoxbehandeling.

Hebben de mannen hun partner van te voren aangemoedigd? 50 Procent van de mannen van wie de vrouw een cosmetische operatie (ingreep met verdoving) onderging, reageert bevestigend op deze vraag. Ja, dus. Ik wist het wel! 14 Procent van de mannen ging nog verder en had zelf het initiatief genomen. En slechts een povere 19 procent zei dat het voor hen helemaal niet had gehoeven.
Bij de niet-chirurgische ingrepen (bijvoorbeeld laser- of ­botoxbehandeling) lagen die aantallen anders. 36 Procent van de mannen had zijn partner vooraf aangemoedigd, 11 procent zegt zelf het initiatief te hebben genomen en van 42 procent had het niet gehoeven.

Hoogleraar esthetische chirurgie Berend van der Lei heeft een lange staat van dienst in de esthetische chirurgie. Hij is ervan overtuigd dat plastische chirurgie gelukkiger maakt. Van der Lei: “90 tot 95 procent van degenen die een ingreep hebben laten uitvoeren, is daar hartstikke blij mee. En blijft dat ook.”

Verschil met vroeger

Voor de partners liggen die aantallen genuanceerder. Niet meer dan de helft van de mannen vindt achteraf dat het mooi geworden is. Is dat niet wat weinig? Kijken ze eigenlijk wel goed? Want 37 procent van de mannen van wie de vrouw een chirurgische cosmetische ingreep onderging, zegt helemaal geen verschil te zien met vroeger. 9 Procent van de mannen die met zo’n ingreep te maken kreeg daarentegen, houdt nu méér van zijn vrouw dan voorheen.

De twee mannen die door ons werden geïnterviewd getuigen beiden van die verschillen:

Jaap Langhorst vindt dat rimpels krijgen bij het leven hoort. Van hem hoefde de halslift van zijn vrouw dan ook niet.

Frits Hissink moedigde zijn vrouw juist aan om een paar kleine ingrepen te laten uitvoeren.

En u? Hoe is het met u gesteld? Ik hoor het graag van u! Laat een reactie achter onder dit artikel.