De waard van... de Mug in Middelburg

Op bezoek bij de oudste cafés van Nederland. Zoals De Mug, waar ze hart hebben voor de gasten. Al worden ze tegenwoordig niet meer door de kroegbaas achter op de fiets thuisgebracht.

Niet veel cafés kunnen zeggen dat ze eigen richtingbordjes in de stad hebben. De Mug in Middelburg wel. Dit is dan ook een monument in caféland, het archetype van de bruine kroeg, een kroeg waar iedereen zich thuis voelt. Van toerist tot stam­gast, van bejaarde tot yup, van peuter tot BN’er.

“Dat maakt De Mug voor mij bijzonder”, zegt uitbaatster Mikkie van Ossenbruggen. “Hier kun je aan de bar hangen, een kopje koffie drinken, eten ‘van de braai’, dansen, kletsen, een spelletje Rummikub of Scrabble spelen, of op het terras in het zonnetje zitten.”

Maar De Mug is uitgegroeid tot een nog veelzijdiger bedrijf, met een restaurant, winkel, proeflokaal en piepklein hotel.

Missing media-item.

Een hele zwerm mugjes

Al in 1800 zat er een jeneverlokaal in het monumentale pand aan de Vlasmarkt, bijna aan de voet van de stadhuistoren. In de vorige eeuw werd het café onder de naam Het Koffiehuis jarenlang gedreven door twee generaties Gabriëlse. Legendarisch was Wim Gabriëlse, de kroegbaas die zelf geen druppel dronk. Was er weer eens een klant die meer had gehad dan zijn benen konden dragen, dan bracht Wim hem achter op de fiets naar huis. In de volksmond werd Wim, een tenger mannetje, ‘de mug’ genoemd. Als de cafédeur openging, kwamen zijn talrijke kinderen – al net zo tenger – als een zwerm naar buiten. Dat waren de mugjes.

Toen Gabriëlse zijn Koffiehuis verkocht, noemde de nieuwe eigenaar het café naar zijn voorganger: De Mug. In 2008 nam Mikkie het café weer van die eigenaar, haar vader, over en liet alles zoals het was. “In De Mug moet je niets meer veranderen. De Mug is goed zoals hij is.”

Proosten met oranjebitter

Op Koninginnedag is half Middelburg hier op het terras te vinden. Mikkie: “Dan krijgt iedereen om twee uur een glaasje oranjebitter van de zaak en toosten we met elkaar op de koningin, én dat we met z’n allen maar weer een mooi jaar in De Mug mogen beleven.”

Braai-Tapperij De Mug, Vlasmarkt 54-56, Middelburg. www.demug.nl. Café en restaurant zijn open van dinsdag tot en met zaterdag. Zondag is alleen het café geopend. T 0118-61 48 51.

Missing media-item.

Rondom Middelburg

  • Iedere eerste zondag van de maand open­en veel Middelburgse galeries en ateliers hun deuren voor de Kunst- & Cultuurroute. Een kijkje achter de schermen van de kunst. www.kunstroutemiddelburg.nl
  • De bewegwijzerde ANWB-autoroute Midden-Zeeland (120 kilometer) voert onder andere langs Middelburg, Goes, Vlissingen, Veere, Vrouwenpolder en Kapelle. En natuurlijk door het mooie Zeeuwse landschap met z’n polders, dijkjes en brede stranden. www.vvvzeeland.nl
Bron 
  • Plus Magazine