Doe maar gewoon, dat is echt Epe

In de nieuwe serie ‘Welkom bij de waard van…’ gaan we op bezoek bij de oudste cafés van Nederland. Deze maand: De Posthoorn in Epe. Over de warme band met Paleis Het Loo en BN’ers.

In het café op de Markt van Epe, onder twee monumentale lindebomen, komen geregeld prominente gasten. Namen geven eigenaars Jacques en Ineke Holthuis liever niet prijs. “Er wonen hier nogal wat bekende Nederlanders, miljonairs en captains of industry die er geen belang bij hebben om in de Privé te komen. In Epe kunnen ze zichzelf zijn, dat is het fijne hier. ‘Doe maar gewoon’, dat is echt Epe.”

De Posthoorn werd met grote waarschijnlijkheid al in 1736 ­geopend. Uitbater Willem Herms Brouwer gaf zijn zaak de naam Den Orangenboom. Zestig jaar later werd de naam op last van de Fransen veranderd in De Posthoorn – ten tijde van Napoleon waren verwijzingen naar ons koningshuis taboe.

Vandaag de dag is ‘Oranje’ in volle omvang terug in De Posthoorn: portretten van prinsjes en prinsesjes, koningen en koninginnen delen de wanden met andere afbeeldingen uit vervlogen tijden. Rond 1920, toen De Posthoorn zijn gloriedagen beleefde, was er een warme band met Paleis Het Loo. Konden gasten ’s nachts niet op het paleis ondergebracht worden – dat waren dan natuurlijk wel invités van tweede garnituur – dan sliepen ze in De Posthoorn, dat toen ook als logement diende. Net als toen kunnen bezoekers rekenen op een warm onthaal. Jacques en Ineke omarmen al hun gasten: een praatje hier, een schouderklopje daar.

Missing media-item.

En de gasten omarmen hen. Jacques: “Je wilt niet weten hoeveel mensen hier al járen achtereen komen, en niet alleen mensen uit het dorp, hoor.” De verhalen zijn talloos. De Wilhelminavereniging werd in De Posthoorn opgericht, evenals de plaatselijke Koninlijke Harmonie. De wekelijkse repetitieavonden van de harmonie vonden rond 1900 plaats ín een van de lindebomen, in een boomhut die de mannen hadden gemaakt. Bezoekers met pet en klompen werden lange tijd geweigerd. Op woensdag, marktdag, hield de dierenarts spreekuur in het café. Allemaal verleden tijd. Maar voor het overige leeft de historie in De Posthoorn. Achter de mooiste luifel van de Veluwe.

Lees ook:

  • De charme van Chamonix
  • In het spoor van Marc Chagall
  • Wandeling van de maand: rondwandeling Varsseveld
  • Hoogtepunten van zonbestemmingen in de winter
Bron 
  • Plus Magazine