Geldkwesties november 2012

Krijg ik mijn toiletbeugel vergoed? Kan ik mijn testament veranderen met een codicil? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in deze nieuwe editie van geldkwesties.

Krijg ik een toilet- en badbeugel vergoed?

Mijn vrouw is sinds kort slecht ter been. Ze heeft moeite om zelfstandig naar het toilet te gaan en ook douchen is moeilijk. We willen nu in het toilet en de badkamer beugels laten aanbrengen, zodat ze zichzelf beter kan redden. Is hier een vergoeding voor en waar vraag ik die aan?

Een aanpassing aan uw woning, zoals toilet- en badbeugels (maar ook een verhoogd toilet of een traplift), valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet wordt door de gemeente uitgevoerd, dus voor een aanvraag moet u daar zijn. Veel gemeenten hebben hiervoor een speciaal Wmo-loket. Ook zijn veel gemeenten aangesloten bij www.regelhulp.nl, waardoor u de aanvraag via internet kunt doen. Mogelijk wordt een eigen bijdrage gevraagd voor de beugels; dat verschilt per gemeente.

Ex wil eigen pensioen

Jaren geleden ben ik gescheiden. Binnenkort ga ik met pensioen. Mijn ex wil haar deel van het pensioen liever niet van mij ontvangen, maar direct van het pensioenfonds. Dat lijkt mij ook een goed idee. Kan ik dat voor haar regelen?

Niet meer. Als u en uw ex-vrouw de echtscheiding binnen twee jaar hadden gemeld bij het pensioen-fonds, dan was meteen het pensioen verdeeld en zou ieder zijn eigen deel straks rechtstreeks van het pensioenfonds ontvangen. Wordt de scheiding na twee jaar gemeld, dan vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling. U zult uw ex dus iedere maand haar deel van het pensioen moeten betalen.

Gekort op de AOW

Binnenkort word ik 65 jaar. Ik heb enkele jaren in het buitenland gewoond en gewerkt, dus mijn AOW zal worden gekort. Mijn vrouw is nog geen 65 jaar. Voor haar krijg ik dus een AOW-toeslag. Zij heeft wel haar hele leven in Nederland gewoond, maar lang niet ieder jaar gewerkt. Wordt er ook op de toeslag gekort?

Nee. Voor de toeslag op de AOW kijkt de Sociale Verzekeringsbank naar de persoonlijke situatie van uw vrouw. Het is niet van belang hoeveel jaar ze in Nederland heeft gewerkt, maar -hoeveel jaar ze hier ingezetene was. Als zij vanaf haar 15de jaar in Nederland heeft gewoond, dan heeft ze haar hele leven AOW opgebouwd en hebben u en uw vrouw dus recht op een volledige toeslag. De jaren tot haar 65ste krijgt u daarbij cadeau. Als zij 65 wordt, krijgt ze ook AOW.

Kan ik mijn testament veranderen met een codicil?

Ik heb twee vrienden in mijn testament opgenomen omdat ik hun graag een aantal spullen wilde nalaten. Inmiddels hebben zij allebei een slechte gezondheid en heeft het weinig zin meer hun die spullen na te laten. Mag ik een codicil maken waarin ik die zaken nu aan anderen nalaat? En waar moet ik dat codicil bewaren?

U mag altijd een codicil maken, maar in dit geval heeft dat geen zin. Wat er in uw testament staat, gaat voor. Daar kan een codicil niets aan veranderen. U zult dus naar de notaris moeten om uw testament te wijzigen. Mochten de twee vrienden eerder overlijden dan u, dan keert hun erfenis terug in de nalatenschap. In dat geval kunt u de spullen wél per codicil aan anderen nalaten. Let wel: met een codicil kunt u geen geld nalaten.

ouderhuwelijk

Trouwen en nabestaandenpensioen

Mijn vriend en ik willen gaan trouwen. Ik ben 60 en hij is 66 jaar. Hij is dus al gepensioneerd. Als hij komt te overlijden, heb ik dan recht op nabestaandenpensioen?

Nee. Als u gaat trouwen of samenwonen ná zijn pensioendatum, hebt u geen recht op partnerpensioen. Aangezien u na 1 januari 1950 bent geboren, hebt u evenmin recht op de nabestaandenuitkering ANW, tenzij u aan een van de andere voorwaarden voldoet. Die voorwaarden zijn: een kind onder de 18 jaar verzorgen of meer dan 45 procent arbeidsongeschikt zijn.

Meer alimentatie

Mijn ex is gaan samenwonen met zijn vriendin. Zijn kosten van levensonderhoud zijn nu lager dan toen hij alleen woonde; hij houdt dus meer geld over. Heb ik daardoor recht op meer alimentatie?

Dat zou kunnen. De hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, die daarbij rekening heeft gehouden met de persoonlijke omstandigheden van u en uw ex. Nu uw ex samenwoont, zijn die omstandigheden gewijzigd. Dat kan betekenen dat een ander alimentatiebedrag op zijn plaats is. U moet in dit geval bij de rechter een verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen. Het is verplicht hiervoor een advocaat in te schakelen.

Verklaring van erfrecht

Mijn man is overleden. Heb ik altijd een verklaring van erfrecht nodig om de bankrekening aan te passen?

Nee, niet altijd. In eenvoudige en duidelijke situaties volstaat het om bij de bank een formulier in te vullen. Dat is het geval als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, er geen testament is en er minder dan €100.000 op de rekening staat. Wel maakt een bank altijd een individuele afweging, dus het is mogelijk dat een bank voor de zekerheid toch een verklaring van erfrecht vraagt.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine