Heb ik recht op een doorwerkbonus?

Ik ben 63 jaar en werk nog, volgens informatie die ik laatst gelezen heb, heb ik recht op een doorwerkbonus. Wat is dat precies en hoe krijg ik die?

De doorwerkbonus is bedoeld als stimulans om langer te blijven werken, u houdt van uw extra inkomsten daardoor netto meer over. Hoeveel bonus u ontvangt hangt samen met uw leeftijd, u als 63 jarige ontvangt een doorwerkbonus van zeven procent. Blijft u werken, dan kunt u wanneer u 64 jaar bent zelfs tien procent doorwerkbonus krijgen. Na uw 65ste  daalt de doorwerkbonus tot twee procent en na uw 66ste zelf tot een procent. De doorwerkbonus ontvangt u over de inkomsten uit arbeid tussen de 9041 euro en 55.831 euro.

De doorwerkbonus heeft nog een andere functie. Werkt u na uw 62ste gewoon door dan ontvangt u niet alleen dan de doorwerkbonus, maar ook later, na uw 65ste. Die later ontvangen bonus compenseert de hogere belasting die personen die na 1945 zijn geboren betalen over de lagere bovengrens van de tweede belastingschijf. De doorwerkbonus compenseert die lagere bovengrens van de tweede belastingschijf zodat u niet meer belasting betaalt. Personen die eerder dan met 65 jaar zijn gestopt met werken betalen door het niet ontvangen van een bonus na hun 65ste jaar dus meer belasting wanneer zij inkomsten hebben die boven de 33.436 euro uitkomen.

De belastingdienst berekent voor u de doorwerkbonus automatisch, u treft hem aan in het rijtje van de heffingskortingen op uw (voorlopige)aanslag.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • geldenrecht.nl