Ins en outs van klassieke sporten: Wielrennen

Lekker in de frisse buitenlucht langs fraaie landschappen zoeven en ondertussen de conditie en met name de beenspieren trainen: dat is het mooie van wielrennen.

Wielrennen kan tot op hoge leeftijd. Het is stimulerend en gezellig om in een groep te doen, maar je kunt ook prima alleen op pad. Bijvoorbeeld zondagochtend vroeg als het rustig is op de weg, of juist na een drukke (werk)dag.

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie
Wie niet uitsluitend recreatief wil rijden, maar ook wil deelnemen aan wedstrijden, moet lid worden van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en een licentie (startvergunning) aanvragen. Voor wielrenners op de weg zijn er enorm veel wedstrijden. Je kunt tijdrijden (ieder voor zich, de snelste wint), als ploeg starten (ploegentijdrit) of met een peloton rijden, waarbij de eerste die de streep passeert wint.

Voor mensen die geen wedstrijden (meer) rijden, maar wel willen trainen bij een club en soms nog een clubwedstrijdje willen rijden, heeft de KNWU een Clubcard. Met als extra voordeel dat u tijdens die activiteiten tevens verzekerd bent tegen ongevallen.

Bij de KNWU zijn 189 verenigingen en 135 stichtingen aangesloten. De meeste zijn breed georiënteerd, dat wil zeggen dat je er niet alleen terecht kunt voor wielrennen op de weg maar ook voor varianten zoals fietsen op de baan, fietscross, mountainbike, veldrijden, kunstfietsen (behendigheid op speciale fietsen) en aangepast fietsen (voor rolstoelers). Enkele zijn uitsluitend fietscross- en mountainbikeverenigingen.

De verenigingen die zich vooral richten op wielrennen op de weg, gaan in de winter vaak ruw terrein op (mountainbiken). Het officiële fietsseizoen loopt van maart tot en met oktober. Vaak is er wintertraining in de zaal.
Meer informatie: KNWU, 030-751 33 00 of www.knwu.nl.

Is een (sport) keuring nodig?

Voor wedstrijdwielrenners is een medische keuring verplicht, voor recreatiewielrenners een aanrader. Dit om vooral de werking van hart en longen te onderzoeken.

Kan ik blessures verwachten?

Wie op een slecht afgestelde fiets rijdt, kan last krijgen van rug, knieën, enkel en nek. Dit is makkelijk te voorkomen door bij een goede fietshandel het stuur, zadel en pedalen op de juiste hoogte en afstand te laten instellen.

Polsen kunnen pijnlijk aanvoelen, omdat die de schokken in het wegdek opvangen. Zet de handen boven op het stuur en niet in de beugels onder, dat scheelt al. Ook kunnen iets bredere banden de schokken dempen.

Zadelpijn kan enigszins worden voorkomen met een gelzadel. Maar meestal is het een kwestie van wennen. Belangrijk is wel dat het zadel rechtstaat en niet schuin omhoog. Dat laatste kan leiden tot irritatie en een tintelend gevoel aan de genitaliën. Er is speciaal ondergoed verkrijgbaar om u hiertegen te beschermen.

Waar is wielrennen goed voor?

Bovenbenen en bilspieren zullen zich goed ontwikkelen, net zoals de algehele conditie. Bovendien helpen duursporten als wielrennen en hardlopen hart- en vaatziekten voorkomen.

Startpakket
Een goede racefiets is verkrijgbaar vanaf €749. Maar daarmee bent u er niet. Voor wielrennen hebt u een fiets-outfit nodig (broek, shirt, jack, helm, handschoenen en een lichtgewicht zonnebril die beschermt tegen UV-stralen). Combi-schoenen, die u zowel tijdens het fietsen als het lopen kunt dragen, zijn verkrijgbaar vanaf €49,95.

Auteur