Mag je iets dat je vindt houden?

Ik heb op een afdeling van een grote elektronicaketen 60 euro gevonden. Dat geld heb ik afgegeven aan de Infobalie. Ze willen het teruggeven aan de klant die het verloren heeft. Wat gebeurt er met dat geld als die klant niet komt? Heb ik er dan recht op?

Wie iets vindt, of dat nou een armband is, een volle portefeuille of een geldbedrag, moet dit volgens de wet ‘met bekwame spoed’ melden. U heeft dat in de winkel gedaan, maar de eerste gedachte van veel mensen is om het naar een politiebureau te brengen. Die zullen de eerlijke vinders sinds 1 januari meestal doorverwijzen naar gemeentehuis of een stadsdeelkantoor, waar de coördinatie van de gevonden voorwerpen tegenwoordig plaats heeft.  Daar kunnen ze aangeven of ze hun vondst willen hebben, als de rechtmatige eigenaar niet komt opdagen. Als deze zich na een jaar niet heeft gemeld, mag de vinder geld of voorwerp komen halen, of als hij het thuis bewaard heeft, houden. Als de eerlijke vinder geen belangstelling heeft voor z’n vondst,  bewaart de gemeente artikelen tot een waarde van 450 euro, slechts drie maanden. Daarna worden  ze geveild of  ‘duurzaam verwerkt’ in de afvaloven. Duurdere gevonden voorwerpen bewaart de gemeente in alle gevallen een jaar, voordat ze naar een verkoping gaan.

U vraagt ook of u eventueel recht heeft op vindersloon. Daar heeft u in principe recht op, maar daar moet u samen met de rechtmatige eigenaar uit komen. Voor een vondst van 60 euro, is 10 euro natuurlijk al heel royaal. Maar het kan ook veel meer zijn. De vinders van de beroemde Tiroolse ijsmummie Otzi,  kregen na lang touwtrekken uiteindelijk 175 000 euro vindersloon, omdat het plaatselijke museum al jaren goede zaken doet met de mummie uit de bronstijd.

Het is ook best redelijk als een vinder van een portefeuille zonder contanten, maar wel vol pasjes en officiële papieren, een behoorlijk vindersloon krijgt. De moeite die mensen anders moeten doen om al die documenten opnieuw aan te vragen, is natuurlijk ook wat waard.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl