Minder vals geld

Getty Images

Er zijn vorig jaar iets minder valse eurobiljetten onderschept dan een jaar eerder: 29.700 tegen 29.300 een jaar eerder. Wereldwijd is de daling aanzienlijk groter. De Europese Centrale Bank registreerde vorig jaar 531.000 valse biljetten, een daling van 12%. Biljetten van €20 en €50 worden het meest nagemaakt.

Wie vermoedt dat een biljet vals is, mag dat niet uitgeven. Vals geld uitgeven is namelijk strafbaar. Een vals biljet wordt  ook niet vergoed. Dat betekent dat u uw geld kwijt bent als er een vals biljet in uw portemonnee zit. Als u weet hoe u aan het valse biljet bent gekomen, kunt u naar de politie stappen. Weet u dat niet, dan kunt u ook naar een willekeurige bank stappen. Politie of bank laten het biljet onderzoeken. Mocht het toch echt zijn, dan krijgt u het geld terug.

App’s
Bankbiljetten hebben verschillende echtheidskenmerken, zoals een watermerk, veiligheidsdraad, een hologram en een glanzende band. De Nederlandsche Bank heeft een computerprogramma ‘Echt of vals’ gemaakt, waarin de echtheidskenmerken worden behandeld. Er is ook een gratis app voor Apple en Android. Voor andere smartphones is er een mobiele website. Het virtuele biljet van de app werkt als een echt biljet: voelbare inkt is ook echt te voelen.

Bron: DNB

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl