Minder vals geld in omloop

Het risico om een vals eurobiljet in handen te krijgen, is flink gedaald. In het afgelopen halfjaar zijn er 12.800 valse biljetten onderschept, een daling van 16% vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.

Valse biljetten van €20 en €50 worden het vaakst aangetroffen. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft geen exacte verklaring voor de daling. Ook wereldwijd is er een daling. De Europese Centrale Bank telde in het eerste half jaar 251.000 valse biljetten, een daling van 19% vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.

Echtheid
Valse eurobiljetten zijn te herkennen omdat ze een of meer echtheidskenmerken missen. Dit zijn bijvoorbeeld het watermerk, de veiligheidsdraad, het doorzichtcijfer, het hologram, het papier en de voelbare inkt. Op de site van DNB kunt u uw kennis testen over valse biljeteen. Er is ook een app voor de smartphone.

Verdacht biljet
Heeft u een vals biljet ontvangen, dan heeft u geen recht op een vergoeding. Ook kunt u het beter niet uitgeven: dat is namelijk strafbaar. Als u een verdacht biljet heeft en u weet nog waar u dat biljet heeft ontvangen, kunt u het beste naar de politie gaan. Blijkt het biljet later echt, dan krijgt u het vergoed. U kunt met het biljet ook mee naar de bank gaan of het opsturen naar DNB. Blijkt het later echt, dan krijgt u het geld terug. Is het vals, dan krijgt u niets.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl