Nieuwe liefde onder huwelijkse voorwaarden

Hoe kunt u zorgen dat uw nieuwe liefde geen mede-eigenaar wordt van uw bezittingen? En andersom natuurlijk. PlusOnline geeft u het antwoord op deze en andere vragen!

Nadat mijn vrouw acht jaar geleden overleed, heb ik nu een nieuwe liefde gevonden. We willen gaan trouwen, maar het is niet mijn bedoeling al mijn bezittingen met mijn vrouw te gaan delen. Als ik overlijd, wil ik dat mijn kinderen direct van mij erven. Hoe regel ik dat?

Trouw niet in algehele gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden. Hiermee voorkomt u dat uw echtgenote eigenaar wordt van de helft van uw bezit. U kunt zelf kiezen welke bezittingen u eventueel wel gemeenschappelijk wilt maken. Ook dit neemt u op in de huwelijkse voorwaarden. Maak daarnaast een testament, waarin u uw kinderen benoemt tot enig erfgenaam. Eventueel kunt u uw echtgenote het vruchtgebruik geven over uw nalatenschap of een deel daarvan. Zo blijft zij verzorgd achter zonder dat uw kinderen hun erfenis mislopen.

Overigens heeft uw echtgenote wettelijk het recht op het vruchtgebruik van de gemeenschappelijk woning, de inboedel en eventuele andere goederen, ook als u haar volledig zou onterven. Als zij te weinig inkomsten heeft om voor zichzelf te kunnen zorgen, kan zij hier bij de rechter een beroep op doen. Uw kinderen krijgen dan niets totdat uw vrouw is overleden. Wilt u dit voorkomen, dan zou u kunnen overwegen te gaan samenwonen.
Ontleend aan het boek: ‘Wat kan ik bij testament regelen?’ (Bepino.nl).

Meer vragen over geld en recht? U vindt ze in de rubriek 'Vraag en antwoord'.


Missing media-item.

 

Auteur 
  • Jose Mast