Prinsjesdag 2019: wie gaat er het meest op vooruit?

Getty Images

De Telegraaf heeft al de hand weten te leggen op de ‘koopkrachtplaatjes’ die het kabinet tijdens Prinsjesdag presenteert. Dankzij drie miljard euro extra lastenverlichting zien die plaatjes er veelbelovend uit.

Verwachte koopkrachtstijging 2020

Alle huishoudens+2,1%
Werkenden+2,4%
Uitkeringsgerechtigden+1,2%
Gepensioneerden+1,1%


Cijfers macro-economische verkenningen, via Telegraaf

Werkenden gaan er volgend jaar het meest op vooruit: 2,4 procent, vooral bij de mensen met een inkomen boven de 38.000 euro stijgt de koopkracht.
Gepensioneerden gaan er ook op vooruit, maar met 1,1 procent. De koopkracht van gepensioneerden stijgt daardoor minder dan uitkeringsgerechtigden die er met 1,2 procent op vooruit gaan.

Deze verwachte stijgingen zijn geen gemiddelde, maar een mediaan. Dat betekent dat de koopkracht van de helft van de mensen minder stijgt dan dat percentage en de helft juist méér.
 

Kritiek op koopkrachtplaatjes

Ouderenbond Anbo wil dat de overheid de koopkracht anders gaat voorspellen, omdat de mediaan een vertekend beeld geeft. De ‘gemiddelde’ gepensioneerde bestaat niet. Nu wordt dat indruk gewekt dat iedereen er op vooruit gaat, terwijl dat voor velen in de praktijk toch anders uitpakt.
Uit een peiling van Anbo blijkt dat 86 procent van de ouderen geen vertrouwen heeft in de koopkracht maatregelen van het kabinet.

Ook uit eerder onderzoek van RTLNieuws blijkt dat de koopkrachtplaatjes vaak niet kloppen.

 

Auteur