Rembours is achterafbetaling

Een remboursbetaling kan als achterafbetaling beschouwd worden, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht in een zaak tegen webwinkel clevercow.nl.

Dit schrijft de webite emerce.nl. Een klant wilde een televisie bij de webshop clevercow.nl kopen en wilde niet meer dan de helft van de koopprijs aanbetalen. De rest zou hij binnen veertien dagen na levering betalen. De webshop ging daar niet mee akkoord en stelde voor de televisie onder rembours te leveren. Dat wilde de klant op zijn beurt niet, en hij stapte naar de rechter.

Aanbetaling
Wat betreft de grens van 50% staat de klant in zijn recht. Winkeliers mogen een aanbetaling vragen bij een aankoop. Dat kan in onderling overleg met de klant, maar het kan ook in de algemene voorwaarden zijn opgenomen. In het laatste geval mag de aanbetaling nooit meer dan 50% van het aankoopbedrag zijn. Wil de verkoper een hoger percentage als aanbetaling, dan moet de klant daarmee akkoord gaan.

Rembours
Bij rembours betaalt de koper bij de bezorger van het product. De rechter oordeelde in deze zaak dat rembours geen vooruitbetaling is. Wel stelde de rechter voorwaarden. Zo mogen de kosten van de rembours niet dusdanig hoog zijn dat rembours geen reële betalingsmogelijkheid is. Ook moet de informatie duidelijk op de website staan. Clevercow.nl voldeed volgens de rechter aan beide eisen.

Bronnen: Consuwijzer, Emerce

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl