Schenken met machtiging

Getty Images

Toen mijn moeder dementeerde wilden wij als kinderen namens haar schenken om successierechten te voorkomen. De rechter die de bewindvoerder van moeder controleerde ging echter niet akkoord. Ik wil dat voorkomen, kan dat?

Ja, u kunt een notariële volmacht bij de notaris laten opmaken waarin u een of meer kinderen benoemd tot gevolmachtigde. De gevolmachtigde kan dan namens u de schenkingen doen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. In de volmacht kunt u ook opnemen wanneer de schenkingen gedaan mogen worden en hoeveel er geschonken mag worden. Bijvoorbeeld bij opname in een zorginstelling om niet alleen de erfbelasting, maar ook de eigen bijdrage AWBZ?WMO-zorg te voorkomen of te verlagen.

In het laatste geval is het sinds kort zinvol om veel te schenken. Wanneer dat betekent dat er schenkbelasting moet worden betaald, dan is dat jammer, maar bij niet schenken zou er een hogere eigen bijdrage verschuldigd zijn en uiteindelijk weer erfbelasting. Schenken is dus wel zo zinvol. Wanneer u bepaalt dat u zelf steeds minimaal de vrijstelling van box 3 behoudt, dan hebt u altijd nog spaargeld over voor een extraatje zonder dat het de eigen bijdrage zorg verhoogt.

Bron 
  • geldenrecht.nl