Slecht op de hoogte van het basispakket zorgverzekering

Heel veel Nederlanders weten niet welke zorgkosten door het basispakket van de ziektekostenverzekering vergoed worden. Ook voorwaarden van het eigen risico zijn vaak onbekend.

Volgens onderzoek van prijsvergelijker Verzekeringssite, denkt ruim de helft van de Nederlanders dat een tandartscontrole onder de basisverzekering valt. Dat is niet het geval. Alleen verzekerden die een aanvullende tandartspolis hebben, krijgen die kosten vergoed. Voor jongeren onder de 18 jaar is de tandartscontrole wel ‘gratis.’

Ook rond het vergoedingensysteem van de bril bestaat een hoop onzekerheid. Meer dan 40 procent van de mensen denkt dat een bril vanuit het basispakket wordt vergoed. Ook dat is onjuist. Een vergoeding van een bril tot een bepaald bedrag, is geregeld in een aanvullende verzekering. Zonder die aanvulling zullen mensen hun nieuwe bril zelf moeten betalen. Ze mogen bril of lenzen ook niet meer aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Ook rond de kosten van fysiotherapie bestaan een hoop misverstanden. Meer dan de helft van de mensen (53%) denkt dat deze behandelingen onder de basisdekking vallen. Dat is echter alleen het geval voor chronisch zieken.

Één op de drie Nederlanders worstelt met de regels van het eigen risico van de zorgverzekering. Ze denken dat het eigen risico niet voor een bezoek aan het ziekenhuis geldt.

Maar alleen een bezoek aan de huisarts en kraamzorg, vallen buiten het eigen risico. Maar als de huisarts medicijnen gaat voorschrijven of ziekenhuisonderzoek wil laten doen, gaat dat wel degelijk van het eigen risico af. Het eigen risico bedraagt volgend jaar 220 euro. Dat is liefst 50 euro meer dan dit jaar.

Volgens directeur Erik Hordijk van de Verzekeringssite, is het belangrijk dat mensen de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen die ze op het oog hebben, goed doorlezen. ,,Wij raden mensen aan om van te voren een wensenlijstje te maken. Maak op basis van dit lijstje een goede overweging of er een aanvullende verzekering voor nodig is. Ik adviseer consumenten om alleen de risico’s te verzekeren die zij niet zelf kunnen betalen.”

Aan het onderzoek deden 500 mensen mee.

  • Lees meer in onze special: zorgverzekeringen in 2012
Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl