Test: de beste ski's

Getty Images

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Tijd om de lange latten onder te binden. Maar welke? De beste allround ski voor mannen is de Head Integral 007. Voor vrouwen is dat de Stöckli Axis Motion (€552).

Dit blijkt uit een test die de ANWB en haar Europese zusterbonden vorig jaar hebben uitgevoerd in de Italiaanse Alpen. Tests uit de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de verschillen tussen de ski’s steeds kleiner worden. Echt slechte ski’s zijn er niet, maar wel hebben de ski’s een verschillend karakter. De testers hebben daarom de ski’s in 6 categorieën ingedeeld: Allround, Allmountain Free, Allmountain Performance, Sportperformance, Reuzenslalom en Slalom. Van de eerste 4 zijn ‘normale’ en ‘Lady’ modellen getest. Van alle categorieën is een top 10 opgesteld.

Beginners

De allround ski is speciaal voor beginners en voor recreanten met een beperkte techniek. Meer ervaren wintersporters kunnen voor de andere categorieën kiezen, met als uiterste de Allmountain Free ski, bij uitstek geschikt voor veelzijdige skiërs met een zeer goede techniek die vaak buiten de piste skiën. In deze laatste categorie komt de Stöckli Stormrider 95 (€1000) voor mannen en de Head MYA no 8 voor vrouwen als beste uit de bus.

Lady ski’s

Skifabrikanten maken voor mannen en vrouwen verschillende ski’s omdat vrouwen gemiddeld genomen kleiner en lichter zijn en het zwaartepunt van hun lichaam anders ligt dan bij mannen. Dat leidt ertoe dat Lady ski’s weliswaar een vergelijkbare opbouw hebben als ‘mannen-ski’s, maar dat de materialen lichter of dunner zijn en wat gemakkelijer buigen. Het bindingspunt is ook iets naar voren geplaats, waardoor de ski’s lichter draaien maar ook iets langzamer zijn.

www.anwb.nl/wintersport/uitrusting/skitest?ovaherk=cross-sell
Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • geldenrecht.nl