Twee heerlijke rundvleesrecepten

Getty Images

Op reis met rundvlees! Met die volle smaak kun je alle kanten op. Maak het eens Italiaans: een rollade met knoflook en Parmezaanse kaas. Of kies voor Thais, verwerkt in een pittige, frisse salade. 

Een mals stukje rundvlees op mijn bord: ik hou ervan. Als het tenminste biologisch geproduceerd is. Dan weet ik dat de dieren een beetje ruimte hadden en buiten konden lopen. En dat geneesmiddelen alleen gebruikt werden om ziekten te genezen en niet preventief werden toegediend. Die kennis maakt zo’n lapje toch veel lekkerder?

Italiaanse lenderollade

Hoofdgerecht voor 6 personen. Bereidingstijd: 60 minuten.

Ingrediënten
  • 750 g dikke runderlende (gesneden om als rollade te vullen)
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 eetlepel fijngesneden salieblaadjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • verse peper, zout
  • 6 trosjes kleine tomaten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • extra nodig: rolladetouw, vuurvaste braadslede, keukenmachine

Bereiding

  1. Laat het vlees buiten de koelkast 30 min. op temperatuur komen.
  2. Verkruimel het brood in een keukenmachine en meng het kruim met de knoflook, salie, kaas en 3-4 eetlepels water.
  3. Voeg water toe tot het mengsel goed plakt tijdens het kneden.
  4. Verwarm de oven tot 190 °C.
  5. Snij de lende met de draad mee (of vraag dit aan de slager).
  6. Verdeel het brood­mengsel over de lende, vouw het vlees eromheen, bind het op tot een rollade en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  7. Verhit 3 eetlepels olie in de braadslede en braad de rollade rondom bruin aan. Schuif de schaal in de oven en braad het vlees in ± 20 min. rosé.
  8. Bestrijk de tomaten met de rest van de olie, bestrooi ze met peper en zout en doe ze de laatste 5 min. bij het vlees.
  9. Neem de braadslede uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten.
  10. Lekker met risotto en in olijfolie gebakken worteltjes.

Per persoon: 295 kcal, 34 g eiwit, 13 g vet (4 g verzadigd), 11 g koolhydraten, 2 g voedingsvezel.
lenderollade

Thaise rundvleessalade

Hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.

Ingrediënten
  • 250 g entrecote of biefstuk
  • 150 g peultjes
  • 5 minicourgettes of 1 kleine courgette
  • verse peper, zout
  • 75 g lollo biondo of andere groene sla
  • 1 kleine rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels ongezouten pinda’s, fijngehakt
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 3½ eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • ½-1 eetlepel Thaise vissaus
  • 3 eetlepels fijngesneden munt

Bereiding

  1. Kook de peultjes ± 5 min. in ruim water en zout.
  2. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
  3. Snij de minicourgettes in vieren of de gewone in stukken van ± 7 cm en dan in parten, verwijder zo nodig de zachte zaadkern.
  4. Blancheer de courgette 5 min. in water met zout.
  5. Was en droog de sla in een slacentrifuge, scheur de blaadjes in stukken.
  6. Verwijder de zaden uit de peper en hak het vruchtvlees fijn.
  7. Klop een dressing van 3 eetlepels olie, sap en rasp van de limoen, vissaus en peper naar smaak.
  8. Bestrijk het vlees met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  9. Verhit een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten bruin en vanbinnen naar wens rood of rosé.
  10. Laat het afkoelen tot lauwwarm.
  11. Schep de sla met de peulen, courgettes, helft van de rode peper, uitgeperste knoflook, 1½ eetlepel pinda’s, dressing en 2 eetlepels munt door elkaar.
  12. Schep het vlees er voorzichtig door en garneer met de rest van de peper, pinda’s en munt.
  13. Serveer direct.

Per persoon: 550 kcal, 38 g eiwit, 37 g vet (9 g verzadigd), 16 g koolhydraten, 5 g voedingsvezel.
rundvleessalade

Labels voor een verantwoord stukje vlees

  • Beter Leven is van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Bij 1 ster ­zijn  de dieren minstens 150 dagen per jaar 8 uur per dag buiten en blijven de kalfjes 3 maanden bij hun moeder. Bij 3 sterren zijn ze 210 dagen 12 uur per dag buiten en blijven kalfjes 6 maanden bij hun moeder (www.beterleven.dierenbescheming.nl).
  • Bief Select. Rundvlees van ­bijzondere rassen die verantwoord, duurzaam, milieu- en diervriendelijk in Nederland worden gefokt (www.biefselect.nl).
  • Keten Duurzaam Rundvlees. ­Samenwerkingsverband waarin veehouders, slagers en andere ­afnemers van vlees van in Nederland gehouden runderen streven naar een productie op basis van dierenwelzijn en duurzaamheid. (www.ketenduurzaamrundvlees.nl). Meer via www.vlees.nl of T 079-363 49 22.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine