Veel Nederlanders kopen winterbanden te laat

Getty Images

Met de winter in aantocht, komen voor het verkeer ook de ongemakken van het seizoen. Marktplaats Auto’s ziet dit terug in de vraag en het aanbod van winterbanden op de website.

Zo blijkt uit cijfers van de handelssite dat Nederlanders pas ná een sneeuwbui of een koude dag, massaal op zoek gaan naar winterbanden. Toch gaan niet alle automobilisten onvoorbereid de weg op; onderzoek laat zien dat 60% van de autobezitters al gebruik maakt van winterbanden. Automobilisten zonder winterbanden geven aan normale banden veilig genoeg te vinden (49%), vinden winterbanden te duur (35%) of vinden het omwisselen van de banden teveel gedoe (14%).

Late voorbereiding
In tegenstelling tot vorig jaar, zijn Nederlanders dit jaar later met de winterse voorbereiding voor de auto. In 2012 zag Marktplaats in oktober al de eerste toename in de vraag naar winterbanden (ruim 123.000 biedingen en reacties op advertenties), terwijl dit jaar in november pas de eerste stijging op te zien is. “Dit kan te maken hebben met het feit dat de maand oktober dit jaar gemiddeld 2 graden warmer was in vergelijking met vorig jaar”, legt Michiel Aker, Marktplaats Auto’s uit.

Met ruim 150.000 biedingen en reacties op advertenties in november dit jaar is de vraag ruim 38% meer dan vorig jaar in dezelfde maand. Aker vervolgt: “We zien dat vraag en aanbod van winterbanden vaak gerelateerd is aan het weer, maar na een winterse bui ben je als automobilist eigenlijk al te laat. Zo was na de hevige sneeuwstorm in februari vorig jaar, meteen een piek te zien op Marktplaats, deze was met ruim 8400 reacties op advertenties van winterbanden in drie dagen, ongekend hoog te noemen”.

Veilig de weg op met winterbanden
Ondanks de late voorbereidingen van Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Marktplaats dat driekwart van de ondervraagden winterbanden wel belangrijk vindt. Zij oordelen dat winterbanden veiliger zijn en bovendien geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat zij vinden dat medeweggebruikers winterbanden zouden moeten gebruiken. Maar op de vraag of winterbanden, net als in Duitsland, verplicht zouden moeten worden op de Nederlandse wegen, reageren Nederlanders wisselend. Zo’n 36% van de ondervraagden is het hiermee eens, maar net iets een grotere groep (38%) ziet niet zoveel in een verplichting op winterbanden.

Bron: Marktplaats.nl

Zonder zorgen de weg op
Met gladdere wegen en slecht zicht neemt de kans op ongelukken in de winter toe. Met een gerust gevoel op weg, zonder elke maand veel geld te hoeven betalen? Of heeft u nu al een veel te dure verzekering?

Gebruik de Geld & Recht vergelijker, leg nu autoverzekeringen naast elkaar en sluit direct voordelig een nieuwe af >>

Auteur 
  • David de Wilde
Bron 
  • geldenrecht.nl