Vijftigers meest fanatieke spaarders

Uit onderzoek blijkt ouderen meer sparen dan jongeren. Het doel: een appeltje voor de dorst. Of voor de kleinkinderen.

Wie spaart denkt aan de toekomst: een appeltje voor de dorst, inkomen voor later, onverwachte uitgaven. Daar zou uit kunnen volgen dat mensen niet meer zo nodig hoeven te sparen naarmate ze ouder worden. Deze vlieger gaat echter niet op: ook ouderen zijn actieve spaarders. De spaardoelen veranderen wel met het toenemen van de leeftijd.

In Limburg werd een onderzoek over sparen uitgevoerd onder 50-plussers. Daaruit bleek dat het percentage spaarders wel afneemt naarmate men ouder wordt. Van de deelnemers in de leeftijd van 51 tot 60 jaar spaart 80%, terwijl van de 70-plussers 55% geld opzij zet. Over het geheel genomen is sparen voor onverwachte uitgaven het populairste spaardoel (70%), met het doen van een specifieke aankoop, zoals een auto of boot, als tweede (60%). Verder wordt er veel gespaard voor aanvullend pensioen (28%) en het aflossen van de hypotheek (15%).

Die specifieke aankoop houdt de spaarder minder bezig naarmate hij ouder wordt. Net als natuurlijk het pensioen (dat is immers al ingegaan) en het aflossen van de hypotheek. Dan komt een ander spaardoel om de hoek kijken: sparen voor de (klein)kinderen, zodat die tenminste wat kunnen erven.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl