Voorproefjes van de lente

Knapperige, frisse voorjaarsgroenten zoals worteltjes, spinazie, koolrabi en sla zitten boordevol vezels en vitamines. Ze smaken ze niet alleen erg lekker, maar ze zijn ook oergezond.

Lentesalade met gehaktballetjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 250 g kalfsgehakt (of kant-en-klare falafel: kikkererwtenballetjes)
  • halve eetlepel milde Indiase currypasta
  • 2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels paneermeel
  • versgemalen peper, zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g gele linzen
  • 125 g peultjes
  • 1 hart van een kropsla (binnenste gedeelte)
  • 1 dl magere yoghurt • halve dl olijvonaise
  • 4 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • kwart komkommer in dunne plakjes
  • 125 g gele cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 kleine zoete ui in dunne ringen

Meng het gehakt met de curry, melk, paneermeel, peper en zout. Vorm er kleine balletjes van. Verwarm de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de balletjes op een halfhoog vuur rondom bruin en gaar. Schep ze uit de pan. Kook intussen de ­linzen gaar met een snufje zout. Giet ze af. Kook de peultjes beetgaar in ± 7 minuten. Haal de slablaadjes los. Klop een dressing van de yoghurt, olijvonaise, bieslook, peper en zout. Verdeel alle groenten en de balletjes over vier grote borden, lepel de dressing erover en serveer direct.
Bereidingstijd: 30 minuten
 

Spinaziesalade met gegrilde geitenkaas

Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 50 g reepjes ontbijtspek
  • 4 eetlepels walnotenolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • versgemalen peper, zout
  • halve eetlepel grofgesneden verse rozemarijnblaadjes
  • 4 plakken geitenkaas van anderhalve cm dik
  • 1 lente-uitje in dunne reepjes
  • 350 g jonge spinazie
  • 1 ciabattabrood

Bak de reepjes ontbijtspek in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig. Schep de spekjes uit de pan en laat ze afkoelen. Bewaar het spekjesbakvet. Klop een dressing van de olie, het spekjesbakvet, azijn, peper, zout en rozemarijn. Leg de geitenkaas in een ingevette ovenschaal en bestrijk de plakken met de dressing. Schuif de schaal 3 tot 5 minuten onder de hete grill, zodat de kaas een beetje smelt. Schep de dressing, spekjes en lente-ui door de spinazie. Verdeel de salade over vier borden en leg op elke salade een geitenkaasje. Serveer met sneetjes ciabattabrood.
Bereidingstijd: 15 minuten
 

Gevulde koolrabi

Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 8 kleine koolrabi’s
  • 2 tuinkruidenbouillontabletten
  • 2 saucijzen
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 1 scharrelei (maat S)
  • 8 takjes peterselie (2 takjes grofgesneden, de rest fijn)
  • extra nodig: meloenbolletjes-lepel

Snijd de onderzijde van de koolrabi’s recht af, zodat ze goed blijven staan. Kook ze 20 minuten in 1 liter water met de bouillontabletten (kookwater bewaren, nog nodig!). Neem ze uit de pan en laat ze iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder het vel van de saucijzen. Meng het worstvlees met de sjalot, het ei en de fijngehakte peterselie. Hol de koolrabi’s iets uit met de meloenbolletjes-lepel en hak dit fijn. Meng het koolrabi-haksel door het worstvlees. Vul de koolrabi’s hiermee. Zet ze in de ovenschaal en schenk er 2 dl van het kookwater bij. Zet het gerecht ± 25 minuten in de oven. Garneer met grofgesneden peterselie. Lekker met gekookte nieuwe krielaardappeltjes.
Bereidingstijd: 30 minuten en 25 minuten oventijd
 

Geglaceerde worteltjes en koolrabi

Bijgerecht voor 4 personen
  • 1 bos worteltjes
  • 1 koolrabi
  • flinke snuf zout
  • 2 thee­lepels citroensap
  • 2 theelepels suiker
  • 50 g boter
  • handje blanke, gehakte amandelen
  • halve eetlepel grofgehakte krulpeterselie
  • versgemalen peper

Snijd de worteltjes in de lengte doormidden en daarna in stukken van 6 cm. Houd de blaadjes van de koolrabi achter de hand als garnering. Schil de koolrabi, snijd de knol in plakken van ± 1 cm dik en snijd de plakken in repen. Breng 3 dl water (met een snufje zout) aan de kook met het citroensap, de suiker en de boter. Voeg de gesneden wortels en koolrabi toe. Kook de groenten op een laag vuur met het deksel schuin op de pan in ongeveer 10 minuten gaar. Het vocht moet dan bijna verdampt en stroperig zijn. Zo niet, laat de groenten dan nog even koken zonder deksel op de pan. Schud de amandelen, peterselie en peper door de groenten. Garneer met de koolrabi-blaadjes. Lekker met gekookte krieltjes en een gepaneerde schnitzel.
Bereidingstijd: 25 minuten
 

Wouter Klootwijk

Het bittertje terug in de molsla

Elke maand in Plus Magazine: de bespiegelingen van Wouter Klootwijk over eet- en keukenonderwerpen. Hij is restaurantrecensent in ruste, journalist en televisiemaker.

De plant heet naar de bloem. Paardenbloem. Beter was hij paardenblad genoemd, want om de bloem geven paarden niet zoveel, het blad eten ze graag. Kippen lusten ook het groene blad. De bloem laten ze voor wat hij is en op den duur stampen ze de hem de grond in.
 
Er wordt over de plant geroddeld dat hij het gazon verknoeit met zijn blad dat hij zorgvuldig in een dichte krans plat over de grassprieten legt, zodat die geen licht meer krijgen. De paardenbloem maakt plekken in het gras. Zo wordt er wat afgetobd vanachter het venster, waar we met wantrouwen de natuur bezien die alsmaar niet wil doen wat wij ervan verlangen. En wat we willen is gras, geen plantjes in het gras. Maar sufkont, weet je dan niet dat je gras niet kunt verteren, dat het voor mensen niet te eten is, maar molsla wel? Het is voedsel voor in bange tijden en voor feest. En wist je dan niet, grasgek, dat molsla met gebakken spekjes in de haute cuisine wordt geëerd (en liefst onder de Franse naam, pissenlit, op de kaart staat)?
 
Molsla, het blad van de paardenbloemplant. Nauwkeuriger: het bleke blad, niet het groene. Ik maai mijn gras met een zeis en kan zo beter de planten sparen die ik lief heb. Klaver bijvoorbeeld, in verschillende kleuren. Ik heb er nooit iets voor gedaan, de klaver kwam uit zichzelf, net als zoveel ander moois, en geen jaar is het boeket hetzelfde. Wel zijn er altijd paardenbloemen bij. En nog altijd kan ik niet laten wat ik als kind al deed, en welk kind niet.

Als de bloem is uitgebloeid – wie heeft er niet ooit verbaasd naar staan kijken – verandert hij eerst in een groen tuutje met een pluimpje, waar dan een prachtige bol van pluis uit groeit. Je kunt wachten op de wind die de pluizen met zaadjes losmaakt en meeneemt, maar ik doe dat nog steeds graag zelf en kijk nog steeds, alsof ik het nooit eerder zag, de pluizen na die de zaadjes wegdragen naar een geschikte landingsplaats. Niet alle buren zijn even blij met mijn kinderachtig spelletje van paardenbloemplantpluizen blazen. Ze willen gras en zien niet graag mijn zaadjes daartussen landen. En lang niet alle buren weten dat je molsla eten kan.

Ik bewaarde er bloempotten voor die ik vroeg in het voorjaar omgekeerd over de paardenbloemplantjes zette. Het blad groeit, maar kan niet groen worden bij gebrek aan zonlicht. Wit met geel worden de blaadjes en zo zijn ze vooral bij de Fransen geliefd, voor een beroemde salade met gebakken spekjes. Maar moeten die blaadjes wel zo bleek blijven? Ja, dat moet van de Fransen, die erbij zeggen dat ze bleek minder bitter zijn dan groen. Bitter. Dat was me bij de witlof ook al ontnomen. Ik deed daarom de proef en maakte een salade van jong maar gewoon groen paardenbloemblad, met wat gebakken spek, walnotenkruim en notenolie en een drup azijn en vroeg een Fransoos te eten. Die wist eerst niet wat hij at en toen ik zei dat het toch wel degelijk pissenlit – molsla – was, riep hij het uit. Wat zijn we stom geweest al die jaren. Bleek smaakt het niet half zo goed als groen. En een zinnetje er achteraan dat ik niet begreep. “Quelle bêtise, c’est en merdant.” Vrij vertaald: wat stom eigenlijk, je zou er schijtziek van worden.
 

Voor u geselecteerd


Drinkbouillon

Maggi Tuinkruidenbouillon is een drinkbouillon én is lekker als smaakmaker voor soep, sauzen, jus, pasta’s, rijst en groenten. Nu met 30% extra kruiden. Per potje (goed voor 7 liter bouillon) €1,39.

Walnotenolie

Sinds 1920 maakt het Franse bedrijf Emile Noël koudgeperste oliën van de beste kwaliteit. Een flesje walnotenolie (250 ml) kost €8,95. Verkooppunten: www.nieuweband.nl.

Olijf Mayonaise

Deze mayonaise van Calvé is gemaakt van scharreleieren, plantaardige olie, azijn en zuivere olijfolie voor een rijkere smaak. Per pot (450 ml) €1,65.

 

Auteur