Water voor je huid

Heerlijk, zo’n plens koud water. Maar om uw huid van vocht te voorzien, is veel meer nodig: de Nobelprijs Chemie.

Nergens binnen ons zonne­stelsel is water in vloeibare vorm gevonden, behalve op onze planeet. Uniek aan water (H2O) is dat het de enige stof is die in vloeibare vorm (water), vaste vorm (ijs) én als gas (waterdamp) voorkomt. Denkt u ooit lang na over water? Vast niet. Water vinden we in Nederland doodgewoon, temeer omdat het ruim voorhanden is. Zelf bestaan we ook voor meer dan de helft uit water: 60 procent. Vandaar dat het zo belangrijk is voor onze schoonheid.

Vergelijk uw huid met de schil van een appel. Zodra de appel ­uitdroogt, verschrompelt de schil. Dat gebeurt in principe ook met de huid. Een jonge, gezonde huid bevat veel vocht. De diepst gelegen huidlaag, de lederhuid, bestaat voor 80 procent uit vocht. De opperhuid, de laag die daarboven ligt, bevat 60 procent vocht. En de bovenste, zichtbare huidlaag bestaat voor 13 procent uit vocht. Helaas kunnen die percentages drastisch verminderen. Niet alleen omdat het huidvocht verdampt door invloeden van buitenaf, maar ook omdat de huid in de loop der jaren steeds minder in staat is vocht vast te houden.

Vocht inbrengen

Missing media-item.Uw huid heeft veel water nodig, maar kan het helaas niet makkelijk opnemen. Dankzij ingewikkelde formules zijn bepaalde hydraterende (vocht­herstellende) crèmes toch in staat om vocht in de huid te sluizen. Ze hebben ­allemaal twee belangrijke functies: het tekort aan vocht aanvullen en er daarna voor zorgen dat het vocht wordt vastgehouden in de huid.

Sommige cosmeticamerken maken daarbij gebruik van een ontdekking die in 2003 de Nobelprijs Chemie heeft gewonnen: de aquaporines. Twee Amerikanen ontdekten deze waterkanaaltjes, die vooral voor de medische wereld belangrijk zijn. Voor de cosmetica bleek de ontdekking eveneens goud waard, want de kanaaltjes stimuleren het vochttransport van de ene huidcel naar de andere. Andere cosmeticamerken gebruiken zogeheten micro­capsules. Deze zijn met vocht gevuld en toch zo klein dat ze tot diep in de huid doordringen.

Waterweetjes

  • Twee liter water drinken per dag zou goed zijn voor de gezondheid. Maar wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania hebben daarvoor geen enkel bewijs gevonden (het helpt alleen tegen katers).
  • Hoeveel water u nodig hebt, hangt onder andere af van hoeveel u verbruikt. Aan uw urine kunt u zien of u voldoende hebt gedronken. Is deze donker, dan hebt u te weinig gedronken. Heldere urine betekent dat u voldoende vocht hebt aangevuld.
  • Bedenk dat ons kraanwater één van het schoonste van Europa is. Water uit een flesje is niet alleen onnodig duur, maar ook slecht voor het milieu. 
  • Geef uw huid twee keer per week een extra vochtboost met een intensief vochtherstellend masker. ’s Avonds dik aanbrengen en na een half uur de achtergebleven restjes afdeppen. Nachtcrème is nu niet nodig.
  • Drie kuuroorden met natuurlijke Nederlandse waterbronnen: Thermae 2000 (www.thermae2000.nl), Fontana Bad Nieuweschans (www.fontanabadnieuweschans.nl) en Thermaalbad Arcen (www.thermaalbad.nl).
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine