Ouderen verkiezen appen boven bellen

WhatsApp is bijna niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. De app biedt de mogelijkheid om in contact te blijven met vrienden en familie. Van jongeren is al bekend dat zij liever appen dan bellen, maar ook ouderen sturen liever een berichtje. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 43 procent van de ouderen liever een berichtje via WhatsApp stuurt dan de telefoon pakt. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat ze bij een bericht direct foto’s en video’s kunnen meesturen. Daarnaast kunnen ze even nadenken over het berichtje en het op hun gemak teruglezen. WhatsApp is tevens voor slechthorenden een goede uitkomst, evenals voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Andere berichtendiensten

WhatsApp is niet de enige speler op de markt, Facebook Messenger wordt ook regelmatig ingezet om contact te onderhouden met familie en vrienden. Maar berichtenapps zoals iMessage, Skype, Snapchat, Telegram of Signal zijn niet populair onder de ouderen. De helft van de ondervraagden gebruikt WhatsApp tussen de een en vijf keer per dag. Ongeveer een derde gebruikt WhatApp niet dagelijks.

Kennis over privacy ontbreekt

Naast dat het gebruik van de berichtendiensten veel plezier met zich meebrengt, is het ook een bron van zorgen voor veel ouderen. Ruim acht op de tien ouderen maakt gebruik van social media kanalen als Facebook, YouTube, WhatsApp en Instagram. Driekwart van de ondervraagden maakt zich ernstige zorgen over zijn privacy. Twee derde past daarom zijn privacy instellingen aan. Een kwart heeft echter geen idee hoe ze de privacy instellingen kunnen aanpassen.

Werk aan de winkel

De behoefte om meer te weten over hoe je je privacy waarboorgt is groot. In het gehele land worden op diverse plekken trainingen en cursussen gegeven. De organisatie hiervan ligt veelal bij de gemeentes of lokale initiatieven. Op de site van SeniorWeb worden ook trainingen aangeboden evenals handige tips voor het gebruik van WhatsApp.

Bron(nen):