Sonja Bakker

Sonja's menu voor een beter gewicht

"Ben je ook al aan het Sonjabakkeren?" Het dieet van Sonja Bakker was zo populair dat het zelfs een werkwoord is geworden in de Nederlandse taal. Volgens Sonja zelf is het dieet populair door haar nuchtere kijk. 'Zonder strijd geen kilo's kwijt' is haar credo.

Wat moet u doen?

Sonjabakkeren is eenvoudig. In haar boek Bereik je ideale gewicht beschrijft ze weekmenu's. Door deze gezonde recepten te volgen loodst Sonja u door een periode van negen weken van lijnen.

Hoe werkt het?

De menu's bestaan uit gevarieerde en volwaardige maaltijden. U eet minder calorieën, maar krijgt toch alle voedingstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft. En er is ruimte voor iets lekkers. Na negen weken is het boek uit en zou u voldoende moeten zijn afgevallen om op een gezonde manier verder te leven.

Voor wie?

Het Sonja Bakker dieet zoals beschreven in Bereik je ideale gewicht is voor volwassen mannen en vrouwen. Ze heeft ook speciaal een boek uitgebracht voor kinderen en tieners: Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners.

Wat vinden deskundigen?

Er is veel discussie over het dieet van Sonja Bakker. Het voldoet niet aan de voedingsvoorschriften van het Voedingscentrum. Volgens hen is het helemaal niet zo volledig. U eet volgens de schijf van vijf te weinig brood, zuivel en fruit. Vaak eet u ook maar 800 tot 1000 kilocalorieën op een dag, wat erg weinig is. Volgens sommige deskundigen is het onvermijdelijk dat u na negen weken weer aan gaat komen. Dit kan leiden tot het welbekende 'jojo-effect'. Ook vind het Voedingscentrum dit dieet niet geschikt voor kinderen. Zij zijn nog in de groei en krijgen met de Sonja Bakkermethode niet de juiste voedingsmiddelen binnen die zij nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.

Voordelen

Het is een eenvoudige manier van afvallen, u krijgt duidelijke handvatten en het is effectief. Grote aantallen mensen zijn in korte tijd flink wat kilo's kwijt geraakt. Het is makkelijk vol te houden, omdat u gevarieerd eet en precies weet wat u die dag gaat eten. En volgens gebruikers komen de kilo's er ook niet meer aan.

Nadelen

In haar boek raadt Sonja Bakker vaak dure merkproducten aan. Voor veel mensen is dit een rib uit hun lijf. Gelukkig zijn goedkopere varianten vaak even goed. Een ander nadeel is dat u zo aan het handje wordt genomen met dit dieet, dat u weinig informatie krijgt over wat een gezond eet- en beweegpatroon nou eigenlijk inhoudt. Zonder die kennis is een kans op terugval groot.

Disclaimer

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen. Houd er ook rekening mee dat de meeste diëten bedoeld zijn 'voor het leven'. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij.

1 Reactie

Door Peter (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 19:33

Prima dieet , simpel te volgen niks tellen of andere moeilijke dingen gewoon doen wat zij in haar boekje schrijft en je valt prima af
voor mij ( van af 94 naar 83 kg in 9 weken ) er zitten heerlijke gerechten bij , voor mij is het eerder een feestje dan een moeilijke opgave. en ja daarna leef ik weer gewoon en na 1 a 2 jaar ga je weer richting de 90 kg zowat kan je weer lekker een paar maanden Sonja Bakkeren .